UTRIKES. Protesterna mot Emmanuel Macron har fortsatt under dagen då brandmän slagits med poliser.

Under dagen har brandmän demonstrerat mot den franske presidenten Emmanuel Macrons politik.

På vissa filmklipp publicerade på nätet kan man se hur uniformt klädda brandmän till och med går till attack mot polisen, som under dagens protester själva använt batonger, vattenkanoner och rökgranater mot demonstranterna.

Enligt RT har flera tusen brandmän demonstrerat mot underbemanning och framförallt det hårt kritiserade pensionssystem som Macron vill införa. Även flera andra yrkesgrupper har sedan december förra året visat sitt missnöje på gatan mot förslaget. Många har dessutom strejkat i flera veckor.

Det nya pensionssystemet innebär att Frankrikes 42 separata system avskaffas till förmån för ett enda poängbaserat sådant. Enligt demonstranterna leder det nya systemet till att människor tvingas arbeta längre och för mindre lön. Det utraderar även förmåner – däribland förtidspensionering – för vissa grupper av arbetare.

Demonstrationerna har enligt flera opinionsundersökningar stöd av en majoritet av fransmännen. De har även i mångt och mycket tagit över stafettpinnen från Gula västarna vad gäller momentum i kampen mot den före detta Rothschildbankiren Emmanuel Macrons politik.

Källor:
Paris descends into chaos as riot police deploy GRENADES & WATER CANNONS against striking firefighters (VIDEOS)
2019–20 French pension reform strike reactions Wiki


  • Publicerad:
    2020-01-28 22:15