FRANKRIKE. Den 5 december företogs cirka 245 demonstrationer över hela Frankrike. I Paris sattes nästan 6 000 poliser in för att hantera demonstranterna.

Franska SNCF-järnvägsarbetare som strejkade deltog här på ett möte på Gare du Nord-stationen i Paris 5 december 2019.

Masstrejker som företogs över hela Frankrike mot de föreslagna pensionsreformerna fick allvarliga konsekvenser för transportsektorn och orsakade att Paris nästan stod stilla under torsdagen 5 december.

Nästan 6 000 poliser mobiliserades i den franska huvudstaden för att tackla strejken som beräknas ha varit den största landet har sett på många år.

Strejkande från en lång rad olika branscher, bland andra sjuksköterskor, researrangörer och advokater, deltog i generalstrejken över hela landet. En rad demonstranter från Gula västarna deltog också i demonstrationerna. Enligt arrangörerna hölls 245 demonstrationer över hela Frankrike.

Strejkerna är inte direkt kopplade till Gula västarna som regelbundet har demonstrerat på gatorna, ibland med våldsamma polissammandrabbningar, sedan november 2018.

Istället strejkade denna gång franska arbetare mot Frankrikes president Emmanuel Macrons föreslagna förändringar av landets pensionssystem.

I sin valkampanj lovade Macron att slå samman de dussintals olika pensionssystemen för olika sysselsättningssektorer till ett universellt system som motståndarna anser att vissa branscher kommer att förlora på.

I det nuvarande systemet finns det ingen fastställd pensionsålder med pensioner. Istället samlas den in efter en minimiavgiftsperiod till en pensionsfond.

Detta kan komma att ändras under de föreslagna reformerna som i juni lades fram i en rapport av högkommissarien för pensioner, Jean Paul Delevoye. Reformerna har ännu inte genomförts, men ett antal nya förslag som tillkännagavs i slutet av november har utlöst en våg av ilska över hela landet.

— Regeringen gör sitt yttersta för att begränsa strejkens effekter, sade premiärminister Edouard Phillipe i ett uttalande.

90 procent av tågresorna stoppades före strejkerna, sade en talesman för Frankrikes nationella järnvägsbolag SNCF på en presskonferens två dagar innan strejken. Enligt FlightAware ställdes det också in 285 flygningar och 288 försenades på väg in och ut ur Paris.

Demonstrationerna påverkade också de viktigaste turistattraktionerna. Eiffeltornet stängdes på grund av den landsomfattande strejken, meddelade Eiffeltornets webbplats.

Många parisare valde att cykla till jobbet på grund av de allvarliga störningarna i transportapparaten. Enormt stora skaror samlades i stadskärnan med skyltar som uppmanade regeringen att inte genomföra de föreslagna pensionsförändringarna.

Jérôme Rodrigues, en av Gula västarnas nyckelpersoner, sade till ABC News att han ansåg att han inte hade något annat val än att delta i demonstrationerna.

— Gula västarna investerar i nutiden och framtiden, sade han till ABC News. Idag har vi en demonstration som motsvarar det vi tror på…som privatanställda arbetare får vi tillbaka så lite. Vi måste behålla det, fortsatte Rodrigues.

Jérôme Rodrigues i Paris 26 januari 2019 efter att han skadades av polisen under en demonstration.

Frankrikes president Emmanuel Macron har arbetat för Rothschilds investeringsbank mellan åren 2008 och 2010, varefter han startade sin politiska karriär. Enligt Politico sade 64 procent av fransmännen i början av november att de inte tyckte om Macron.

Om du vill veta mer om några av de problem som Gula västarna ser i dagens Frankrike, kan du se denna populära franska musikvideo som har undertexter på svenska och engelska:

Ursprungligen publicerad på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2019-12-12 20:40