SVERIGE/ISRAEL. KD-toppen och sionistiska judinnan Caroline Szyber riktar nu krav mot Coop Varberg att sluta bojkotta israeliska varor. Enligt Szyber är Israel ”det enda landet i Mellanöstern där arabiska medborgare har demokratiska rättigheter”.

Caroline Szyber, sionistisk aktivist och främjare av judisk identitet samt riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Caroline Szyber, sionistisk aktivist och främjare av judisk identitet samt riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Det var i mars i år som medlemmarna i konsumentföreningen beslutade att Coop Varberg inte skulle ta in israeliska varor. Detta med anledning av att Israel ockuperat Palestina och etablerat judiska bosättningar vilket bryter mot internationell rätt.

Beslutet togs på initiativ av BDS-rörelsen (Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner) som riktar sig mot Israels folkrättsbrott.

En pro-judisk motgrupp, Stoppabojkott, har därefter bildats som Caroline Szyber från Kristdemokraternas högsta ledning stödjer. I ett stöduttalande till Stoppabojkott skriver Szyber, som även är aktiv inom organisationen Limmud som verkar för att stärka den judiska identiteten hos judar, att Coop Varbergs föreningsstämma blev ”kapad av BDS-aktivister” och att ”beslutet är oroväckande för Coop av flera anledningar”. Szyber anser att ”Israel är fel land att bojkotta” bland annat på grund av att:

Israel är den enda demokratin i Mellanöstern

Israel är det enda landet i Mellanöstern där arabiska medborgare har demokratiska rättigheter

Israel är ett samhälle där arabiska kvinnor är bättre utbildade, mer närvarande och mer integrerade på arbetsmarknaden än sina systrar någon annanstans i Mellanöstern

BDS-rörelsens agenda är att Israel skall upphöra att existera

På Caroline Szybers Facebook-sida, där uttalandet ursprungligen publicerades, håller dock inte alla med. Juristen Alexander Barkman påpekar i ett längre inlägg i kommentarsfältet att medborgerliga rättigheter för palestinier i Israel existerar bara på pappret där palestinier inte gör värnplikt eller har automatiskt medborgarskap så som judar, samt att den israeliska fastighetsadministrationen tillåter leasing endast till judar. På detta svarar Szyber kort att ”alla demokratier kan bli bättre”.

När Barkman också invänder mot påståendet om att arabiska kvinnor i Israel är bättre utbildade än någonstans i Mellanöstern, där exempelvis Iran ligger före, svarar Szyber: Kan du säga något positivt om israel eller du kommer bara fortsätta ifrågasätta?

Gruppen Stoppabojkott som Caroline Szyber ställer sig bakom beskriver BDS-rörelsen konsekvent som ”rasiströrelsen” och på sin hemsida förklarar man varför: ”Krav ställs enbart på Israel och inga på palestinierna, med andra ord uppenbar rasism.” På StoppaBojkotts Facebooksida beskriver gruppen å andra sidan det israeliska folkmordet i Gaza förra sommaren ensidigt som ett utslag av ”palestinsk terror” mot ”israeliska civila mål”. Under Gaza-kriget dödades minst 2131 palestinier, de flesta civila, jämfört med 66 israeler, de flesta soldater.

Källa:
Caroline Szyber (KD): Oroväckande att Coop Varberg bojkottar Israel


  • Publicerad:
    2015-06-11 09:30