POLISVÅLD. Kinesiska utrikesdepartementet och kinesiska ambassaden i Stockholm har gått ut med en varning till kinesiska medborgare bosatta i Sverige och turister för bristande säkerhet på gatorna och polisbrutalitet.

Foto: Zeng

Den utlösande faktorn bakom den kinesiska ambassadens säkerhetsvarning är en händelse den 2 september då en kinesisk man och hans föräldrar avvisades av polisen från ett hotell i Stockholm. Efter avvisandet skjutsade polisen ut familjen till Skogskyrkogården där de lämnades i mörkret.

Den kinesiske mannen Zeng och hans åldrade föräldrar hade bokat rum på ett hotell i Stockholm, men anlände till hotellet en dag för tidigt. Då hotellet var fullbokat bad kineserna att få betala för att få sova på en soffa i lobbyn, som de vägrade att lämna. Hotellpersonalen upplevde situationen som hotfull och tillkallade polis som bar ut familjen på trottoaren.

Händelsen dokumenterades på videoklipp som nu sprids på kinesiska sociala medier:

—  Ahhh, rädda oss, ropar en äldre kinesisk kvinna som sitter på trottoaren och skriker rakt ut som ett barn på en nedsläckt svensk gata.

— Det här är mord, det här är den svenska polisen, vrålar en man med kinesisk dialekt i bakgrunden, medan två kvinnliga poliser bär ut en tredje person på gatan, gungande i händer och fötter.

Ett par dagar efter händelsen publicerade den kinesiska ambassaden i Stockholm en varning till kinesiska medborgare i Sverige om att de måste ”förstärka sina säkerhetsåtgärder”. Där står att läsa att kinesiska turister i Sverige den senaste tiden råkat ut för brutalt bemötande från svenska tjänstemän.

På sin hemsida uttrycker Kinas ambassad ”djup avsky och ilska” och ”fördömer kraftigt” polisens agerande. Man har både i Peking och i Stockholm bett att den svenska regeringen agerar utifrån kinesiska medborgares krav på ”straff, ursäkt och kompensation”.

Den kinesiska ambassaden uttrycker också oro för den allmänna säkerheten i Sverige, då kinesiska medborgare vid ett flertal tillfällen den senaste tiden rapporterat att de blivit rånade när de rört sig ute.

Den kinesiska kritiken mot Sverige kommer bara några dagar efter att Dalai Lama besökt Sverige. De svensk-kinesiska relationerna ansträngs också av det kinesiska kvarhållandet av bokförläggaren Gui Minhai som har ett svenskt medborgarskap. Sverige kräver att Kina släpper Gui, som fördes bort från sin semesterbostad Thailand 2015 och har hållits i Kina utan rättegång sedan dess.

Patric Nilsson på svenska UD:s presstjänst säger att Sverige är ett säkert land för kinesiska turister.

Händelsen med den kinesiska familjen utreds nu av åklagare i Sverige.

Källor:
Chinese Embassy in Sweden Alerts Tourists After Police Take Family for Refugees 
被瑞典警察暴力对待当事人回述事件全过程 回应“碰瓷”质疑


  • Publicerad:
    2018-09-17 10:20