Kinas nya sanktioner mot USA
KALLT KRIG • Som svar på en amerikansk linje omfattande såväl sanktioner gentemot Kina som illa dold vapenförsäljning till Taiwan, upprättar nu den ostasiatiska nationen sanktioner mot fem amerikanska ”försvarsföretag”.
Kina tillkännagav på söndagsförmiddagen sanktioner mot fem amerikanska försvarsrelaterade företag som svar på USA:s vapenförsäljning till Taiwan samt amerikanska sanktioner mot kinesiska företag och privatpersoner.
Sanktionerna kommer att frysa all egendom som företagen har i Kina och förbjuda organisationer och individer i Kina att göra affärer med dem, uppger utrikesministeriet i ett aktuellt uttalande.
Det återstå att se vilken inverkan, om någon, sanktionerna har på företagen BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat samt Data Link Solutions. Den här sortens sanktioner mot företag som har högst begränsade affärer med företag i den sanktionerande nationen är ofta mest symboliska och amerikanska försvarsentreprenörer säljer i allmänhet inte till Kina.
I kölvattnet av amerikanskt militärt ”bistånd”
Kinas aktuella sanktionsdrag följer på USA:s presentation förra månaden av 300 miljoner dollar i militärt bistånd till den självstyrda ön Taiwan – medel enligt givaren ämnade för ”stärkande av Taipeis gemensamma stridsledning och kontrollsystem”. Detta bistånd och denna kommentar fick Peking att omgående utlova vidtagande av ospecificerade ”motåtgärder”.
Peking hävdar att den självstyrda ön är en del av kinesiskt territorium och har inte uteslutit bruk av våld för att uppnå sina mål, medan USA enligt amerikansk lag är skyldigt att förse Taiwan med medel tillräckliga för att möjliggöra ett effektivt självförsvar.
Presentation kort innan stundande val
Sanktionerna presenteras kort tid innan före Taiwans president- och parlamentsval den 13 januari, vilket Kina beskrivit som ett val mellan krig och fred.
Det var på söndagsförmiddagen som Kinas utrikesministerium formellt sanktionerade de ovan nämnda amerikanska företagen. I ett formellt pressuttalande förklarades:
— Motåtgärderna består i frysning av dessa företags egendom i Kina, såväl fast som lös sådan, samt i ett förbud för kinesiska organisationer och individer att genomföra transaktioner med samt att ha någon annan form av och samarbete med dem.
— USA:s vapenförsäljning till Kinas Taiwan-region skadar allvarligt Kinas suveränitet och säkerhetsintressen, tillades det.
Peking har ökat trycket på Taiwan sedan Tsai Ing-wen först valdes till president 2016 och sedan utan omskrivningar tillkännagivit att hon kräver självständighet för sitt land. Tsai har flera gånger fastslagit att det är upp till folket i Taiwan att bestämma sin framtid.
Taiwan har rapporterat regelbundna iakttagelser av kinesiska stridsflygplan och ballonger runt ön under veckorna före valet och har varnat Peking för att försöka påverka valresultatet.