POLITISK HUMOR. Stand up-komikern Bill Burr lanserar i en populär föreställning idén om att jordens resurs- och miljöproblem bara kan lösas om 85 procent av befolkningen elimineras.

Den amerikanske komikern och skådespelaren Bill Burr har gjort sig känd som en frispråkig underhållare som bland annat drivit med feminister, amerikanska judar och militären. I ett uppmärksammat klipp på Youtube pekar han på överbefolkningen i många delar av världen som en ödesfråga för människans överlevnad.

Klimatfrågan och jordens sinande resurser med en snabbt ökande befolkning är frågor som många politiker idag driver för att vinna röster bland bekymrade väljare. Men Bill Burr anser att de är hycklare:

— Räcker det om vi alla blir veganer? Om vi alla börjar köra elbilar? Ingen politiker har kurage nog att säga som det är: 85 procent av världens befolkning måste bort! Varför vågar de inte säga det? Därför att vi lever i en demokrati. Du kan inte säga sanningen i en demokrati. Då får du inga röster!”

I ett par meningar lyckas alltså Burr definiera den liberala parlamentariska demokratins problem. Hans förslag om eliminering ska förmodligen läsas som födelsekontroll och ansvarsfull befolkningspolitik i problemtyngda länder.

Burr är förvisso komiker, men han lyfter fram viktiga frågor om miljöförstöring, överbefolkning och resursbrist som experter och politiker i världen hittills misslyckats med att lösa. Med undantag för de svenska politikerna, som lanserat lösningen att alla människor i krisande och överbefolkade länder kommer till Sverige.


  • Publicerad:
    2018-09-07 08:00