HOMOLOBBYN. HBTQ-personer som transpersoner och bisexuella kvinnor är oftare psykiskt sjuka än andra, enligt Region Norrbotten. Nu varnar man för att hälsan är ojämlik och höll därför under fredagen en särskild ”regnbågsdag” för att råda bot på problemet.

Att vara transsexuell innebär inte endast ökad risk för psykisk ohälsa – transsexualism är i sig en psykiatrisk diagnos, som man dock i Sverige har slutat att försöka bota.

Enligt statens medier och Region Norrbotten finns det en ”stor ohälsa bland HBTQ-personer”. Därför har det under fredagen arrangerats den så kallade ”Regnbågsdagen” på Regionhuset i Luleå, i syfte att belysa detta.

— Vi vet att den psykiska ohälsan är hög särskilt bland gruppen transpersoner, men även bisexuella kvinnor som mår sämre än övriga kvinnor i Norrbotten, säger Linda Moestam från Region Norrbotten som är medarrangör av Regnbågsdagen.

Enligt Region Norrbotten har hälsan dessutom visat sig vara ”ojämlik”, när man delat in medborgarna i olika grupper baserat på exempelvis sexuell läggning:

— Det är viktigt att veta att det är en väldigt ojämlik hälsa bland de som bor i länet, förklarar Moestam.

Frågan är nu hur Region Norrbotten ska göra hälsan mer jämlik, så att alla grupper i samhället mår jämlikt dåligt psykiskt.

Fjällsjö Nyheter och Nordfront har tidigare rapporterat om hur psykisk sjukdom ökar alarmerande i många grupper i samhället, bland annat hos barn. Idag är dubbelt så många barn psyksjuka som för tio år sedan och orosanmälningarna har ökat flera hundra procent.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-11-25 20:45