KULTURFÖRSTÖRING Nordfront går i den här artikeln igenom hur Netflix förgripit sig på The Witcher-berättelsen genom att låta vita karaktärer spelas av icke-vita skådespelare. Ett fenomen som i omvända situationer brukar kallas för ”white washing” och ”kulturell appropriering”.

Yennefer

Den vackra, passionerade och komplicerade magikern Yennefer av Vengerberg är huvudpersonen Geralts stora kärlek i böckerna. På Witcher-fansens motsvarighet till Wikipedia beskrivs hon på följande sätt:

Yennefer had locks of curly, raven black hair fragrant with lilac and gooseberry perfume, falling in a cascade of curls on her shapely shoulders. Her face was very pale, triangular in shape with a slightly receded chin. Her eyes were cold and sparkling with a remarkable violet penetrating gaze, in anger blazing with livid, blue-gray fire.

Netflixs Yennefer vs hur CD Project Red framställde karaktären.

Netflix valde dock att låta Anya Chalotra, en rasblandad kvinna med olivbrun hud, spela Jennifer i TV-serien. Chalotra ska ha en indisk fader och en brittisk moder, vilket verkar ha gjort att hon ser mer konstig än vacker ut.

Triss Merigold

En av huvudpersonerna i böckerna men framför allt spelen är Triss Merigold. Särskilt i spelen blev hon en populär karaktär då hon framställdes som en välsvarvad rödtott som Geralt kunde bli förälskad i (eftersom han tappat minnet och glömt bort att han redan har ett romantiskt förhållande med Yennefer som också är Triss bästa kompis…).

Anna Shaffer vs Triss Merigold från The Witcher 3: The Wild Hunt.

Kvinnan som spelar Triss i Netflixs TV-serie heter Anna Shaffer och är uppenbarligen någon form av köttmysterium med utomeuropeiska inslag. För saklighets skull kan det nämnas att Triss i böckerna sägs ha kastanjefärgat hår, men oavsett vad som är rätt enligt böckerna så gjorde spelutvecklarna CD Project Red uppenbarligen en mycket mer estetiskt tilltalande tolkning av karaktären än kulturmarxisterna på Netflix.

Fringilla Vigo

Witcher-Wikipedia beskrivs Fringilla Vigo som en kvinna med ”naturlig skönhet, gröna ögon och kortklippt svart hår”. Enligt Netflix är karaktären en negress med svarta ögon och jobbigt afrohår (jobbigt då hon i vissa scener har kämpat för att dölja sitt afrokrull genom att sätta upp håret i mer europeiska frisyrer).

CD Project Reds tolkning av Fringilla Vigo vs Netflixs version av karaktären.

I den femte romanen ”The Lady of the Lake” förför Fringilla med hjälp av magi Geralt och har en utdragen romans med honom. Om Netflix kommer återberätta den historien i TV-serien kommer Henry Cavill som spelar Geralt behöva låtsas falla pladask för en totalt okarismatisk negress, Mimî M. Khayisa, som ständigt går runt med ett ansiktsuttryck som antyder att hon är lågintelligent så till den grad att man undrar om hon överhuvudtaget är läs- och skrivkunnig.

Philippa Eilhart

I såväl böckerna som spelen är Philippa Eilhart en nyckelspelare bland magikerna och en mästare på intriger. Spelen framställde henne – precis som alla andra viktiga karaktärer – som en vit person, även om det kanske inte var uttalat i böckerna att hon var vit.

Philippa Eilhart i spelen vs i Netflix.

Netflix framställer istället Eilhart som en mulatt. Då TV-serien fokuserat en del på att bygga upp de politiska intrigerna kan man förvänta sig att Eilhart och Cassie Clare som spelar henne kommer få mer tid på skärmen i säsong tre. Under den andra säsongen var karaktären bara indirekt närvarande i form av en uggla innan Eilhart i det sista avsnittet intog sin mulattform – den mänskliga form som Netflixs ägare verkar se som den ideala.

Istredd

Istredd är i böckerna och spelen en väldigt perifer karaktär som Netflix gett en mycket mer central roll i sin serie (vilket även gäller Fringilla-karaktären). Netflix har också gett akademikern Istredd ett icke-vitt utseende genom att låta honom spelas av en negroid skådespelare med lite ljusare svart hudfärg.

Vilgefortz

Vilgefortz är ännu en karaktär där alla alltid har utgått ifrån att han är vit. Då han är en viktig karaktär har han till och med figurerat på bokomslag och alltid framställts som en vit person. Men Netflix gör, sin dåliga vana trogen, en egen avvikande tolkning där karaktären spelas av Mahesh Jadu som har ett lika etniskt icke-europeiskt utseende som hans namn antyder.

Vilgefortz i strid med Geralt (t.v.) och Netflixs version av karaktären till höger.

Dara

En av få karaktärer som Netflix själva skapade helt ur tomma intet är ”svart-alven” Dara. (I böckerna beskrivs inga alver som svarta och inga svarta alver förekommer i datorspelen heller.)

Blondiner blir brunetter

Drottning Meve som i andra sammanhang framställts lite som en Moder Swea-liknande karaktär med blont hår och krigarfysik framställs av Netflix som en nätt brunett. Även om det inte är en raslig förvanskning är det i alla fall en estetisk förskjutning från en ljushårig karaktär till en mer mörkhårig nytolkning.

Bild på Meve från Thronebreaker: The Witcher Tales bredvid Netflixs tolkning av karaktären.

En karaktär som möter ett liknande öde är alvdrottningen Francesca Findabair som i böckerna är känd för att vara blond och världens vackraste kvinna. Netflix låter henne spelas av Mecia Simson som enligt hennes IMDB-profil ska ha en jamaicansk fader. Simson ser dock i ärlighetens namn relativt vit ut och hennes naturligt svarta hår har färgats ljusbrunt i The Witcher-serien.

Witchers

Netflix kvoterade också in två vulgärt afrikanska skådespelare som okända Witchers (Nathanial Jacobs och Chuey Okoye) samt tog karaktären Cöen, som också är en Witcher och vän till Geralt, och gjorde honom till en mulatt spelad av Yasen Atour.

We Wuz Witchers.

Varken i spel eller böcker har någon Witcher framställts som svart afrikan eller mulatt tidigare, men så fort Geralt besöker Netflixs version av Kaer Morhen får tittaren se flera sådana figurer.

Ciri

Även Ciri som vid sidan av Geralt är seriens huvudperson verkar ha varit tänkt att spelas av en icke-vit person då Netflix ska ha publicerat en annons där man uttryckligen sökte efter en ”BAME”-skådespelerska till rollen (BAME står för ”Black, Asian and minority ethnic”). Efter att annonsen snappats upp av CBR.com verkar den dock ha tagits ner av Netflix som också i slutänden lät Ciri spelas av en vit skådespelerska.

Hur en stor del av huvudpersonerna framställdes i The Witcher 3: Wild Hunt. Spoilervarning: Alla var vita.

Mystiska auktoriteter

Ett tydligt mönster i Netflixs TV-serie är också att man vill lyfta fram icke-vita som mer visa och mystiska än vita människor.

Två olika tolkningar av karaktären Eithne.

Negressen Josette Simons spelar dryaddrottningen Eithne. Simons utseende bidrar till hennes karaktärs framtoning som sympatisk ”nobel vilde” och autentisk ”ursprungsbefolkning”, två drag som vita aldrig förknippas med i den moderna och politiskt korrekta populärkulturen.

Moder Nenneke och Geralt.

Mulatten Adjoa Andoh i sin tur tolkar Moder Nenneke som någon form av exotisk och varm buddistprästinna istället för att ge karaktären och hennes tempel den mer strikta och kristna klosterkänsla som böckerna förmedlar.

Summering

Inte en enda icke-vit karaktär har blivit vitare i Netflixs TV-serie samtidigt som massvis med tidigare underförstått eller uttalat vita karaktärer har blivit mer brunfärgade. Netflix har dessutom uppfunnit nya icke-vita karaktärer och hittat på att såväl alver som människor i de nordiska kungadömena lite slumpmässigt kan vara svarta trots att det rent logiskt framstår som helt orimligt att t.ex. en by i ett kargt nordiskt klimat och under en medeltida samhällsordning har en befolkningssammansättning där 50% av byborna är kolsvarta afrikaner och 50% är kritvita européer.

De vita människorna skulle alltså bedriva pogromer och annan rasism mot vita alver för att de har annan form på sina öron men inte ens tänka tanken på att förslava afrikaner som åtminstone på jorden är kända just för att under en period ha varit väldigt eftertraktade jordbruksslavar? Netflixs kosmopolitiska och rasblandade fantasyvärld saknar trovärdighet och bruntvättningen av karaktärerna i den har en tydlig anti-vit agenda, vilket många har noterat bland annat på Quora, Reddit och Renegade Tribune som skrev om detta redan inför den första säsongen.

Artorius Vigo enligt Netflix.

Den enda gången Netflix respekterar raslig logik är när de låter en svart man spela farbror åt Fringilla Vigo, som alltså egentligen inte ska vara svart men ändå är en kolsvart Zambia-negress i TV-serien. Kvot-afrikanerna ska alltså göras så trovärdiga som möjligt, men i övrigt behöver det inte finnas någon rim eller reson i hur ursprung skildras.

Personer som raljerar över politiskt korrekt kvotering och kulturförvanskning brukar ofta skämta om att ”svarta lesbiska dvärgar” och andra mer exotiska kombinationer av offergrupper borde kvoteras in för att man ska få en god PK-marginal i ett visst projekt eller företag. Som parentes kan det här nämnas att en manlig karaktär faktiskt kvoterades bort av Netflix just till förmån för en kvinnlig dvärg som fick ta över den platsen. Liz Carr är dock inte svart och det är vid en snabb googling något oklart om hon är lesbisk eller ifall hennes partner faktiskt är en man, men Carr är åtminstone en ”människorättsaktivist” och dvärgkvinna.

Liz Carr spelar den rullstolsburne dvärgen Fenn som i böckerna heter Jacob i förnamn.

Huvudansvarig för The Witcher-serien är producenten Lauren S. Hissrich som själv har en oklar bakgrund och dessutom är gift med Michael Hissrich, vilken i sin tur också jobbat på denna TV-serie och har ett namn – och utseende – som antyder att han tillhör den utvalda folkgruppen som är ökänd för sitt inflytande över Hollywood.

Netflix har också för avsikt att släppa en spinoff-serie kallad ”Blood Origin” som förmodligen kommer vara ännu mer icke-vit då den inte är lika bunden av befintliga karaktärer och historier eftersom den utspelar sig långt innan Andrzej Sapkowskis Witcher-böcker och datorspelen som kronologiskt bygger vidare på böckerna.

Avslutningsvis uppmanar Nordfront-redaktionen alla läsare att säga upp sina Netflix-abonnemang och undvika denna TV-serie och den kommande spinoff-serien.