DJURPLÅGERI. En man från Halmstad döms för djurplågeri efter att övergett 130 grisar på en gård så att de svalt ihjäl. Det ska även ha förekommit kannibalism bland de svältande grisarna. 

En man har dömts för djurplågeri efter att ha övergett 130 grisar på en gård. Djuren hade ingen tillgång till foder eller annan mat och svalt därför ihjäl i ladugården.

Länsstyrelsen tror att grisarna dog någon gång mellan 1 januari och 1 juli 2019. Majoriteten av djuren tros ha dött av svält eller sjukdomar. Bilder visar att platsen var fylld med kadaver och avföring. Det konstaterades också att kannibalism hade förekommit bland de svältande grisarna.

Mannen erkände brott mot djurskyddslagen, men nekade till anklagelser om djurplågeri. Han dömdes ändå för djurplågeri och fick villkorlig dom samt dagsböter.

— Det får man vara nöjd med. Det är en adekvat påföljd för gärningen. Jag har inte hunnit prata med min klient än, men det är ingen dom som vi avser att överklaga, säger djurplågarens försvarsadvokat Lars Brandel till SVT Nyheter.

Enligt djurplågaren svalt inte djuren ihjäl, han hävdar istället att han hade avlivat djuren med bultpistol. Obduktionen som genomfördes av Statens veterinärmedicinska anstalt visar däremot att inga sådana hål hittats på djuren.


  • Publicerad:
    2020-11-24 20:45