BROTT. Patrik Liljeglöd som sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Falun uppger att han blivit våldtagen under knivhot i somras.

Under en pressträff på torsdagen uppgav vänsterpartisten Patrik Liljeglöd att han ska ha blivit våldtagen under knivhot under sommaren i Falun. Liljeglöd menar att detta ska ha med hans politiska engagemang att göra då våldtäktsmannen ska ha kallat honom för nedsättande ord.

—  Jag blev kallad för en ”jävla vänster-kvinnogenitalie” och för en ”förrädare”, sade Liljeglöd.

Våldtäkten ska ha skett utomhus någonstans i Falun under sommaren men polisen har ingen misstänkt person gå efter men man har ändå inlett en förundersökning och samlat in vad som kan tänkas vara bevismaterial.

— Vi har gjort en brottsplatsundersökning och skickat till Nationellt forensiskt centrum, men vi väntar på analys, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen i Dalarna.

På Facebook skriver Lijeglöd följande:

Demokrati är en rättighet, men snart inte en självklarhet?
PATRIK LILJEGLÖD·DEN 14 SEPTEMBER 2017
Jag har en viktig sak att framföra. I första anblicken kan det verka bara beröra mig personligen, men i förlängningen berör det oss alla.
I slutet av juli i år, när bussarna slutat gå, bjöd en mild sommarnatt mig att ensam vandra hem efter en trevlig kväll tillsammans med en partikamrat. Där slutar det trevliga. På vägen hem angreps jag av en för mig okänd man beväpnad med kniv. Jag blev bryskt behandlad och under knivhot också våldtagen under förevändning att jag var en kvinnlig Vänstergenitalie, att sådana som oss gillar sånt här och slutligen att jag var en förrädare.
De få ord och meningar som mannen yttrade hade tydlig koppling till mig som politiskt engagerad och därför berör det oss alla. Att stå här och berätta vad som hänt mig, är inget jag gärna gör, helst av allt skulle jag vilja gräva ner den här händelsen djupt ner under bergrunden så ingen annan mer än jag någonsin skulle få veta. Jag söker inte heller er medkänsla eller empati, utan jag står här därför jag i min djupt rotade övertygelse om att demokratin ska vara okränkbar del av vårt samhälle, känner att jag måste.
Det må vara mig han gav sig på, men i grunden är det villkoren för vårt demokratiska samhälle han våldfört sig på. Men jag är inte ensam, samma vecka som jag råkade ut för det här, läste jag att moderaternas oppositionsråd i Hedemora Gustaf Ericsson valde att lägga politiken åt sidan på grund utav hot mot honom och hans familj, jag förstår hans beslut även om mitt kommer vara det motsatta, än mer energiskt kommer jag hänge mig åt det politiska arbetet för att forma ett bättre samhället. Inget val är fel, mitt eller Gustafs utan felet är att vi ställts i en situation där vi just ska behöva välja. Detta för att det finns krafter och individer som inte tycker att demokrati är viktigt och att deras sakfrågor är viktigare. Men inget är viktigare än demokrati, människor dör för rätten till demokrati var dag och den rättighet som vi ärvt genom våra föräldrars kamp, måste vi fortsätta kämpa för. Och till de medborgare som glömt varför, dom måste vi påminna.
Att vi vet och förstår räcker inte. Sådant som hände mig är snart en händelse i mängden och att jag står här nu, är för att be er stanna upp, reflektera och att vi gemensamt måste fundera över hur vi säkrar upp och kan få samhället och dess medborgare att stå fast vid att demokratin är det heligaste vi har i Sverige 2017.

Källa:
Falupolitiker: Jag blev våldtagen under knivhot


  • Publicerad:
    2017-09-14 19:45