STORBRITANNIEN. Under natten körde en vit skåpbil in i en folkmassa på London Bridge. Tre gärningsmän ska sedan ha attackerat folk med stora knivar, innan de sköts till döds av polis. Minst sex personer sägs ha dött i attentatet. Uppdaterad 10:10

Mitt under pågående valrörelse i Storbritannien har det efter midnatt kommit uppgifter om minst tre olika attentat i London.

Den första gäller en händelse på London Bridge, där en vit skåpbil ska ha kört upp på en trottoar och in i en folkmassa. Enligt uppgifter ska tre män sedan ha kommit ut från skåpbilen och börjat knivhugga människor slumpvis.

Enligt ögonvittnen har uppemot 20 personer blivit påkörda av skåpbilen – samtidigt ligger folk på marken efter att ha knivhuggits och får hjärt- och lungräddning av räddningspersonal.

Londonpolisen bekräftar också via Twitter bekräftat att man har insatser vid Borough Market och Vaxuhall rörande ”knivhuggningar”.

Det finns i nuläget inga uppgifter om någon död.

Filmklipp från London Bridge nedan:

Uppdatering 01:00:

Ögonvittnen beskriver en gärningsmän vid London Bridge som ”svart, mörkhyad och med en röd träningsoverall”, samt ”bärandes på en 30 centimeter lång kniv”.

Minst två gärningsmän ska också ha attackerats vid en pub, då folk har kastat bord och glasflaskor på dem. Man ska i samband med detta även ha hört pistolskott.

Uppgifter gör också gällande att polisen söker i vattnet under London Bridge, förmodligen med misstankar om att personer har hoppat, alternativt kastats i Themsenfloden.

Uppdatering 01:18

Som vanligt när det gäller terrordåd kommer många osäkra och motsägelsefulla uppgifter. Nordfront försöker sålla så gått det går bland informationen och samtidigt återrapportera allt som kan vara av intresse. Vi ber därför våra läsare att visa tålamod med att uppdateringen ibland kan innehålla information som i efterhand kan visa sig vara felaktig.

Enligt Daily Mail ska sju personer ha dött vid London Bridge.

Ett kvinnligt ögonvittne uppger också att hon sett tre personer med sina halsar avskurna liggandes på bron.

Vidare rapporterar Daily Mail att polisen ska ha skjutit två gärningsmän till döds vid Londonbridge, medan man söker efter den tredje som ska ha lyckats fly från platsen. Andra uppgifter gör gällande att alla tre misstänkta gärningsmän eftersöks av polisen.

BBC uppger samtidigt att situationen i Vaxuhall kan ha varit ett falsklarm. Man menar också att London Bridge och Borough Market ligger så pass nära varandra att de i princip kan röra sig om en och samma incident, som dock har spridit sig.

Uppdatering 01:27:

Bilder från London:

Uppdatering 01:40:

Video som visar hur människor på en restaurang söker skydd på polisens order:

Video som sägs visa insatsen vid Borough Market:

Den välkände invandringskritikern Tommy Robinson har filmat det stora antalet utryckningsfordon som tar sig fram på Londons gator:

Enligt en journalist från BBC är ett stort antal gator i London nu avspärrade. Hon berättar vidare att hon talat med flera vittnen som försöker ta sig hem, men hindras av avspärrningar.

Det kommer också flera uppgifter om att en eller flera personer ska ha gripits eller omhändertagits av polisen i samband med nattens händelser.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har bekräftat att nattens händelser hanteras såsom ”ett potentiellt terrordåd”.

Uppdatering 09:00:

Enligt det senaste uppgifterna ska terrordådet ha gått till som följer:

Tre personer i en vit skåpbil körde över ett stort antal personer på London Bridge strax efter klockan 23 på lördagskvällen. Därefter ska dessa personer ha tagit sig vidare till Borough Market, där man fortsatte att knivhugga människor, enligt Daily Mail iklädda fejkade bombvästar eller bälten och med orden ”detta är för Allah!”. Hittills ska sex personer ha dött och enligt uppgift ska 48 personer ha förts till sjukhus på grund av skador.

Samtliga tre gärningsmän ska vara döda, skjutna till döds av polis på brottsplatsen endast åtta minuter efter det första larmsamtalet kom. Samtidigt florerar uppgifter om att det ska ha varit fem gärningsmän.

Från den italienska fotografen Gabriele Sciottos Instagramkonto. Enligt uppgift ska det föreställa en av gärningsmännen:

The guy that the police knocked down after 1 min #live #police #dead #man #london #terroristic #attack

Ett inlägg delat av Gabriele Sciotto (@fried_chicken)

Förutom de 48 personer som förts till sjukhus ska ett antal människor ha behandlats för mindre skador på attentatsplatsen. Enligt Aftonbladet har svenska UD inga uppgifter om att det ska finnas svenskar bland de skadade eller döda.

Många har noterat det faktum att Storbritannien är mitt inne i en valrörelse. Samtidigt pågår den muslimska fastehögtiden Ramadan för fullt, något som Islamiska staten (IS) menar ska firas genom att begå terrordåd i Europa. Vidare är det inte ens två veckor sedan Storbritannien drabbades av ett muslimskt terrordåd i Manchester, vilket krävde 22 dödsoffer.

Enligt Daily Mail har en namninsamling startats för att försöka skjuta upp valet på obestämd tid på grund av dådet.

Premiärminister Theresa May har kallat in till ett extrainsatt säkerhetsmöte under söndagen.

Uppdatering 10:10:

Händelsen rubriceras nu officiellt som ett terrordåd. Under en presskonferens har polisen också bekräftat att det rör sig om tre gärningsmän, vilka man identifierar som de tre män som dog av polisens verkanseld på attentatsplatsen. Dessa ska ha burit fejkade bombbälten, troligtvis i syfte att avskräcka människor från att försöka avväpna dem.

Händelsen vid Vaxuhall, som skedde kring 01-tiden i natt, var enligt Londonpolisen en orelaterad knivskärning utan koppling till dådet vid London Bridge.

Med tanke på detta kan man konstatera att det rör sig om ett dåd och inte tre olika, då samma gärningsmän rörde sig från London Bridge till Borough Market, vilket ligger strax intill, där man fortsatte attacken.

Källor:
London Bridge car ’attack’: Live updates after reports ’van ploughed into pedestrians then stabbing’
Three men with ’12in knives stab pedestrians’ after mowing down up to 20 people – including a police officer – with a white van amid reports of gunfire as bomb squad are scrambled to busy night spot
Det vet vi om attacken i London


  • Publicerad:
    2017-06-04 09:20