1984. Inför Moderaternas partistämma som hålls i slutet av veckan har partistyrelsen lagt fram ett förslag om att tillåta så kallade anonyma vittnen under vissa rättegångar. Förslaget har stöd av SD och allianspartier, men kritiseras också i de egna leden.

Det är den korruptionsanklagade nye moderatledaren Ulf Kristerssons partistyrelse som inför torsdagens moderata partistämma har lagt fram en rad nya rättspolitiska förslag. Ett av dessa är att rättsväsendet ska kunna använda sig av så kallade anonyma vittnen i vissa rättegångar, mer specifika sådana som rör organiserad brottslighet.

Förslaget har sedan tidigare stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Även i Liberalernas partistyrelse har lagt fram ett liknande förslag inför partiets landsdagar senare i höst.

Inom det ena partiet är förslaget dock kontroversiellt, och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé låter tveksam när han kommenterar partistyrelsens motion.

— Det är klart att det i någon mening är ett avsteg kring mycket av den rättspraxis vi har på området i Sverige. Men jag tycker att det är viktigt att man får lägga in att det här ska ha ett lägre värde som bevis när domstolar tittar på det, säger Tobé till Sveriges Radio (SR).

Till media talar toppmoderater om att förslaget är till för att kunna förmå människor att vittna mot organiserad brottslighet, då framförallt främlingsgäng har lyckats skapa en kultur av tystnad och rädsla för att tala med polis och rättsväsende i de stadsdelar och bostadsområden som dessa kontrollerar.

I förslaget talas det dock om att anonyma vittnen ska kunna användas i undantagsfall när det gäller ”allvarlig brottslighet”.

Även juristen Gunnar Strömmer, som nyligen utsågs till Moderaternas nye partisekreterare, är kritisk till förslaget, som han menar skulle innebära en ”långtgående inskränkning av rättsstatliga principer”.

— Jag tycker att det måste finnas ett antal principer i en rättsstat, och en av dem att den är som är åtalad måste i domstol kunna ta del av bevisningen mot en eller kunna bemöta den. Det finns en helt grundläggande princip som jag tycker att man passerar när man tillåter anonyma vittnesmål i domstol, säger Strömmer till SR.

Även Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Benjamin Dousa är kritisk. Enligt honom bör förslaget skrotas helt och hållet.

— Huvudproblemet blir ju att man kan anklaga åt höger och vänster, och vem som helst i princip. Men jag ser det här också som att öppna Pandoras ask, om vi börjar att tumma lite på rättsstaten, vart blir slutet i så fall? Det är därför jag har reserverat mig, förklarar Dousa.

Moderaternas nya partistyrelse är komponerad av den nyvalde partiordföranden Ulf Kristersson, som valdes trots att han har anklagats för korruption vid flertalet tillfällen i samband med bostadsaffärer – något som Fria tider uppmärksammade tidigare i oktober.

Kristersson ansågs som nyliberal i jämförelse med den ”konservative” Reinfeldt, när den senare besegrade den förre om ordförandeposten i MUF 1992.

1988-92 var han ordförande för MUF, men förlorade posten till utmanaren Fredrik Reinfeldt under förbundsstämman i Lycksele 1992. Kristersson betraktades då som den nyliberale kandidaten, medan Reinfeldt ansågs som ”konservativ” i den bittra personstriden som i efterhand har fått namnet ”Slaget i Lycksele”.

Källor:
M-ledning öppnar för anonyma vittnen
Korrupte Kristersson ny M-ledare
Tidslinje: Det här är Ulf Kristersson


  • Publicerad:
    2017-10-10 22:52