INRIKES. Moderaterna meddelade under fredagen att man ställer sig positiva till införandet av ett nationellt tiggeriförbud.

Under fredagen meddelade Moderaterna under en presskonferens att man kommer arbeta för att införa ett nationellt tiggeriförbud i Sverige. Förbudet skulle innebära att personer som systematiskt tigger utanför butiker och liknande kan dömas till fängelse.

Insamlingar till välgörande ändamål kommer dock undantas förbudet, och även personer som befinner sig i en ”akut situation” kommer att undantas. Vad som kan klassas som en ”akut situation” är dock inget man utvecklar.

Införandet av ett nationellt tiggeriförbud i Sverige har stort stöd bland befolkningen. Enligt en nyligen genomförd undersökning är 62 procent av befolkningen positiva till ett sådant förbud, medan endast 20 procent är negativa. Även Sverigedemokraterna är för ett tiggeriförbud, och vissa socialdemokrater har uttalat sig negativt om tiggeriet.

Sveriges domstolar är dock inte lika positiva till ett förbud. Vellinge kommun försökte införa ett tiggeriförbud i höstas, något som Nordfront tidigare rapporterat om. Då fick man nej av Länsstyrelsen. Även Förvaltningsrätten gick på Länsstyrelsens linje med motiveringen att det ”inte framgår av utredningen att störningar som motiverar ett förbud har förekommit”.

Källa:
Moderaterna vill införa tiggeriförbud – så här har debatten sett ut


  • Publicerad:
    2018-04-20 19:30