UTRIKES. Regeringen i Montenegro accepterade NATO:s formella inbjudan om att gå med i militäralliansen den andra december och det har fått oppositionen att anordna protester och samla underskrifter för en folkomröstning. I demonstrationstågen kunde man bland annat se plakat med texten ”No to war, no to NATO”.

Till skillnad från det så förment demokratiska Sverige så finns det fyra olika sätt att få till en folkomröstning i Montenegro. Det ska ske på begäran av presidenten, regeringen eller 25 parlamentsledamöter, men också via att tio procent av de registrerade röstdeltagarna skriver på en namninsamling. Det sistnämnda motsvarar idag strax över 50 000 underskrifter.

Det Socialistiska Folkpartiet av Montenegro (SPP) startade den 29 december en namninsamling om att hålla en folkomröstning i frågan om NATO-medlemskap och den 16:e januari hade man redan samlat in 55 000 underskrifter. SPP som är för EU och har 9 av 81 platser i parlamentet har dock sagt att man kommer fortsätta kampanjen.

Den senaste opinionsundersökningen visar att 47% av montenegrinerna är för medlemskap, 39% är emot och 14% har ännu inte bestämt sig.

Källa:

Out of NATO? Thousands call for membership referendum in Montenegro, opposition says


  • Publicerad:
    2016-01-19 19:25