UKRAINA. Den militära alliansen Nato menar nu att minst tusen ryska soldater strider tillsammans med separatisterna i östra Ukraina.

Separatist

En källa inom Nato menar att minst tusen ryska soldater deltar i strid på ukrainsk mark.

— De stöttar separatister, strider med dem och bland dem, uppger den anonyma källan till flera medier.

Den ukrainska militären menar samtidigt att de påstådda soldaterna från röda armén ska ha tagit kontrollen över ett område kring Novoazovsk och en rad byar längs med gränsen samt upprättat ett högkvarter.

Den geopolitiske experten Ian Bremmer, som är ordförande i tankesmedjan Eurasia Group, går så nu så långt att han menar att det är krig mellan Ukraina och Ryssland. Den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski är även han skarp i sin hets mot Ryssland och talar i en radiointervju om ”rysk aggression”. Han menar vidare att den rådande situationen ”har skapat den allvarligaste säkerhetskrisen i Europa på decennier”. Många menar att det handlar om en rysk invasion.

Ryssland tillbakavisar dock anklagelserna om en invasion av östra Ukraina och får medhåll av säkerhetsorganisationen OSSE.

— Vi har många observatörer på plats [i Ukraina] och än så länge har vi inte fått några rapporter som tyder på att det skulle handla om en invasion, säger OSSE:s talesperson, Cathie Burton.

OSSE:s ryske representan Andrey Kelin tillbakavisar även han uppgifterna om en invasion och menar att det inte finns några ryska trupper i Ukraina över huvud taget.

— Vi har sagt att ingen rysk inblandning har synts till, det finns inga soldater eller utrustning närvarande, menar Kelin och fortsätter:

— Anklagelser om konvojer med [ryska] bepansrade trupptransportfordon har hörts under den senaste veckan och veckan innan det… Alla anklagelser var falska då och blir bevisat falska nu igen.

Källor:
Nato: Rysk trupp strider i Ukraina
’No Russian troops in Ukraine’: Moscow’s OSCE rep responds to Kiev’s claims


  • Publicerad:
    2014-08-28 20:25