POLITISKT HYCKLERI.Säger man en sak till väljarna men gör något helt annat kallas det för hyckleri.” skrev ministern i höstas. På annandagen julhandlade han på ett shoppingcenter – i trots mot den egna regeringens uppmaning till svenska folket.

Det var den 10 november som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på Facebook gav sin egen vid det här laget berömda definition av begreppet (politiskt) hyckleri:

Säger man en sak till väljarna men gör något helt annat kallas det för hyckleri.

Precis innan jul uppmanade Johanssons partikamrat statsminister Stefan Löfvén i en intervju för SVT:s Morgonstudion svenska folket att inte handla i butiker under mellandagsrean:

— Vi kan naturligtvis inte ha en mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår och alla måste ta sitt ansvar.

På annandagen sågs sedan justitie- och migrationsministern i sällskap av flertalet livvakter julhandla på shoppingcentret Nova i Lund.

Besvärad av upptäckten kommenterar Johansson i ett sms till SVT Nyheter:

Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.

Folkets dom hårdare än elitens

Johanssons beskrivning av en shoppingtur utan trängsel motsägs dock av uppgifter från andra besökande, vilka uppger att kösystemet, som tvingade kunder att vänta utanför centret på sin tur – endast hjälpligt minskade trängseln inne i centret.

Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, finner Johanssons agerande vara ”olämpligt”.

Statsminister Stefan Löfvéns pressekreterare förklarar i ett sms till SVT nyheter att statsministern instämmer i den del av Johanssons kommentar, där denne beskriver sitt eget agerande på annandagen som ”oförsiktigt”.

På sociala medier är dock domen över den skenhelige justitie- och migrationsministern betydligt hårdare.

Här benämns han som den politiske hycklare som han själv så vältaligt definierade i början av november.


  • Publicerad:
    2020-12-29 09:00