KANADA. I den kanadensiska provinsen Ontario avgår finansministern efter att ha trotsat myndigheternas direktiv till allmänheten att inte nöjesresa under pandemin.

Nordfront har tidigare skrivit om svenska ministrars och myndighetschefers trots mot sina egna uppmaningar till allmänheten under coronapandemin.

I inget av de rapporterade svenska fallen har den skyldiges agerande lett till dennes avgång.

I Kanada finns nu ett exempel på motsatsen:

I landets folkrikaste provins Ontario har allmänheten sedan i november uppmanats att undvika allt resande som inte är nödvändigt – så länge som smittspridningen eskalerar.

Finansminster Rod Phillips, Progressiva Konservativa Partiet, reste dock privat till St Barts i Karibien den trettonde december och återvände tidigare i veckan.

Han bad vid hemkomsten om ursäkt och kallade resan för ett ”dumt misstag”.

Phillips uppgav för reportrar på Toronto Pearson-flygplatsen att han hoppades kunna behålla sitt jobb, men att han var beredd att följa premiärministerns beslut i frågan.

Uppenbarligen gjorde jag ett betydande fel i min bedömning och kommer att hållas ansvarig för detta” sa Phillips och fortsatte:

Jag har inga ursäkter för det faktum att jag reste när jag inte borde ha rest.

Ontarios premiärminister Doug Ford har uppgivit att han haft kännedom om att Phillips skulle resa bort, men hävdar enligt CBC att ministern aldrig berättat för någon att det var Karibien som han skulle åka till.

Ledaren för Ontarios Nya Demokratiska Parti Andrea Horwath har tryckt på för Phillips avsked och har därvid betonat det oacceptabla i att denne ”ignorerat hälsoråd till allmänheten” – samtidigt som regeringen ”kräver uppoffringar av vanliga Ontariobor”.

Hon finner det vidare osannolikt att en erfaren minister inte informerar premiärministern om sitt resmål ”mitt under ett globalt nödläge” och fortsätter:

Och om han inte gjorde det, så skulle detta i sig vara tillräckligt för att han ska avskedas.

Premiärminister Ford har nu kungjort att hans finansminister Rod Phillips avgår efter att i trots mot de rådande restriktionerna ha åkt på en nöjesresa.

Ford kommenterar Phillips avgång med att regeringen under coronapandemin ”tar allvarligt på ambitionen att hålla en hög standard”.


  • Publicerad:
    2021-01-03 18:20