INRIKES. Sveriges inrikesminister- och justitieminister, Morgan Johansson, beskriver facebookgruppen Stå upp för Sverige som en “bisarr hatarsekt” och påstår att den pågående radikaliseringen i gruppen kan leda till extrema våldsbrott.

Efter att ha tagit del av en granskning av facebookgruppen Stå upp för Sverige beskriver Sveriges inrikesminister- och justitieminister Morgan Johansson gruppen som en “bisarr hatarsekt”. Johansson påstår även att den pågående radikaliseringen i Stå upp för Sverige kan leda till extrema våldsbrott.

Johansson hävdar dessutom att Anders Behring Breivik är ett tydligt exempel på en person inom högerextrema kretsar som blivit triggad till att begå ett extremt våldsbrott och försöker sammankoppla Breivik med Stå upp för Sverige. Johansson gör ett liknande uttalande där han nämner Anton Lundin Petterson som låg bakom skolattacken i Trollhättan.

— Det största hotet är att man bygger upp en situation där fler och fler radikaliseras och kanske till slut går så långt att de blir farliga på riktigt. Vi har ju sett det tidigare i Anton Lundin Pettersson i Trollhättan som dödade med svärd, säger Morgan Johansson i en intervju med Ekuriren och fortsätter:

— Anders Behring Breivik är ett annat tydligt exempel på där man i högerextrema kretsar triggat varandra så att det till slut är någon eller några som begår fruktansvärda våldsbrott. Det kan räcka med en eller två individer så kan man ställa till enorma skador och begå fruktansvärda brott. Det tycker jag är den största risken.

Organisationen Näthatsgranskaren ägnar sig åt att anmäla och störa människor som de anser vara “rasistiska” eller “främlingsfientliga” på sociala medier. De hänvisar även på sin hemsida till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

En ideell organisation vid namn Näthatsgranskaren har som fritidssysselsättning att analysera och anmäla så kallade ”hatbrott” som de kan hitta i olika grupper på sociala medier. Morgan Johansson fick frågan ifall inte polisen borde göra likadant, varpå han svarar:

— Polisen bygger ut sin kapacitet och det måste de göra. Samtidigt måste polisen ha hjälp av allmänheten för att klara upp brott. De handlar inte bara om detta utan brett över hela linjen. Vi måste alla hjälpas åt för att sanera det här för omfattningen är så pass stor att man inte kan överlåta det till polisen. Johansson fortsätter:

— Sedan tycker jag det är bra av de här ideella krafterna att agera. Det ökar upptäcktsrisken och då kommer också fler att dra sig för att hålla på såhär. För det kan ju få hemska konsekvenser. Jag ser ju reportaget om moskén i Flen som varit en måltavla för en del av hatarna och det får ju väldigt konkreta och påtagliga effekter för människor.

Nordfront har varit i kontakt med en av administratörerna på Stå upp för Sverige som valde att ställa upp på en intervju för att bemöta hetsen mot gruppen.

Vad är syftet med Stå upp för Sverige?

Att medlemmarna ges möjlighet att dela med sig om hur dom upplever att ledarskapet i landet havererat och att ställa krav på en förändring för landets återgång till en väg som leder till välfärd för alla medborgare.

Morgan Johansson beskriver Stå upp för Sverige som en bisarr hatarsekt, hur betraktar du den beskrivningen?

Det bisarra i sammanhanget är ju hans påstående. Jag var tvungen att läsa det flera gånger. Jag blev helt bestört av att en person i landets högsta organ hänfallit åt ett sånt huvudlöst påstående och jag kände att ledarskapet har fallit till en sådan låg nivå att landet förmodligen står inför en större katastrof än vi befarat.

Vilka är välkomna i Stå upp för Sverige?

I stort sett alla som har en ambition och önskan om att Sverige skall vara ett land för alla medborgare och att vi som nu också vill efterlämna ett arv till kommande generationer som både vi och dom kan vara stolta över.

Att kommande generationers framtid avgörs idag och det är vi medlemmar ansvariga för. Mottot är att vi gör vad vi kan och kan framgent säga att vi gjorde det lilla vi kunde när ledarskapet svek oss alla.

Morgan Johansson benämner Stå upp för Sverige som en högerextrem grupp, vad är din ställning till det?

Ännu ett påstående som närmast kan benämnas som förtal eller åtminstone smutskastning. Det är etablissemangets klassiska sätt att försöka förminska människor av annan åsikt.

Det finns medlemmar av alla politiska grupperingar, från V till Fi. Det är klart att de som representerar S, V och MP hamnar i underläge eftersom de stöttar den katastrofala ledning som dessa partier utgör. Majoriteten av gruppen vill gärna se dessa avlägsnade från regeringsmakten med det snaraste.

Tror du att hetsstormen mot Stå upp för Sverige kommer att göra er svaga eller kommer det att bli en motsatt effekt?

Efter den respons vi fått från medlemmar och de många nya medlemsansökningar som vi fått de senaste dygnen så verkar de som har angripit oss skjutit sig själva i foten.

De flesta inser nu att deltagande i gruppen innebär att man äntligen fått en makt att göra sin röst hörd och nåt stort är på väg att hända när framför allt en minister krälar i lögner.

Jag får tacka för att du valde att ställa upp på intervjun!

Tack själv.

Källa:
Morgan Johansson (S): Näthatarna kan bli farliga på riktigt


  • Publicerad:
    2017-12-10 12:21