Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Motståndsrörelsen demonstrerade med Der Dritte Weg

Av Redaktionen, 2017-02-23
redaktionen@nordfront.se

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. En delegation från Nordiska motståndsrörelsen deltog i helgen i en tysk demonstration för de allierades offer. Den lyckade demonstrationen organiserades av Der Dritte Weg, ett parti som är på stark frammarsch. Här följer en rapport från demonstrationen.

Lördagen den 18 februari deltog en delegation från Nordiska motståndsrörelsen i en demonstration arrangerad av Der Dritte Weg i staden Würzburg. Nordiska motståndsrörelsen var särskilt inbjudna av Der Dritte Weg och organisationens ledare, Simon Lindberg, höll tal. Övriga svenska närvarande var Fredrik Vejdeland, som var där för riksledningens och Nordfronts räkning, samt Jimmy Andersson och Simon Engelin som var fanbärare och agerade säkerhet.

Svensk delegation

Demonstrationen handlade om att minnas offren för de allierades terrorbombningar i Tyskland – krigsförbrytelser mot hundratusentals och kanske miljontals tyska civila som ingen har dömts för. Parollen för demonstrationen var ”Ett ljus för Dresden”. Staden Dresden är en symbol för de allierades terrorbombningar. Uppemot 300 000 tyskar dödades i Dresden-förintelsen i en planerad eldstorm av brittiska och amerikanska allierade.

Den oskyddade sjukhusstaden Würzburg i Bayern var en av alla terrorbombade städer i Tyskland. Hela 95 procent av centrala Würzburg förstördes i mars 1945 vilket förmodligen gör staden till den mest förstörda under kriget. I det avseendet var förödelsen större i Würzburg än i Dresden som bombades månaden innan. Tusentals civila dödades under eldstormen i Würzburg och över 20 000 hus förstördes.

 

Med banderoller som visade budskap som ”Bombenterror gegen Deutschland – wir Gedenken der Opfer!” och ”Denkt an Dresden! …und sie bomben weiter!”, inleddes marschen vid 15:30. Ett par hundra personer skulle delta i marschen och fyra av dem var svenskar som gick med Motståndsrörelsens fanor långt fram i ledet.

Vägen gick genom de gator där byggnader tidigare stått i ruiner och där paniken bland civilbefolkningen måste ha varit enorm. Längst fram i ledet gick två ”bödlar”, en amerikansk och en brittisk, och en kista för att påminna om de allierades terrorbombningar.

Marschen var disciplinerad och värdig. Då det var en sorgemarsch var demonstrationen också till en början tyst. Vänsterextremisters glåpord besvarades inte. Dritte Wegs trumslagare och Richard Wagners Götterdämmerung, som spelades från högtalarna i den bil som färdades allra längst fram, överröstade alla de vänsterextremister som skrek och betedde sig som de brukar göra.

Trumslagare

Der Dritte Weg använde sig av en ganska ovanligt demonstrationsteknik. Tal hölls på flera platser under rutten för att få ut så mycket som möjligt av demonstrationen. Ett annat syfte var att se till att hålla uppe intresset för talen genom att alla tal inte hölls på en och samma gång. Omställningarna gick förvånansvärt snabbt när den mobila ljudutrustningen och det ihopfällbara podiet sattes upp. Det kan i sammanhanget nämnas att de som leder Der Dritte Weg har åratal av demonstrationsrutin då de i många fall tillhört NPD:s kärna av bästa aktivister.

Matthias Hermann, vice ledare för Der Dritte Weg och mångårog aktivist i den nationella rörelsen i Tyskland

Vid första anhalten talade Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg. Han talade på engelska medan en tysk kamrat översatte talet till tyska så att budskapet skulle nå fram till alla. Lindberg talade om hur rörelsen i Norden växer på samma sätt som Der Dritte Weg, som leder kampen i Tyskland. Lindberg berättade att nordbor känner för de tyskar som fått sina släktingar slaktade av de allierade och att dåden aldrig får glömmas eller förlåtas. Det måste användas som en katalysator för att vilja kämpa och segra, manade Lindberg som till applåder avslutade talet med orden Der Sieg wird unser sein!

Simon Lindberg talar

Marschen gick vidare. Vid nästa stopp, Würzburgs Residenzplatz, var det några vänsterextremister som kom nära och tillrättavisades med ett par örfilar av Der Dritte Wegs vakter samtidigt som andra satte upp den mobila demonstrationsutrustningen. Här talade partifunktionärerna Julian Bender och Walter Strohmeier samt Matthias Bauernfeind, som är lokal ledare för partiet i Würzburg samt vice ledare för södra Tyskland. Samtliga talare höll mycket kraftfulla tal.

Bauernfeind berättade för de som inte kommer från Würzburg vad som hade skett på de gator vi nu stod. Han talade om hur tusentals tyskar dog i Würzburg under andra världskriget som de allierade bombplanen var ansvariga för och att barn och kvinnor sögs in i den eldstorm som de allierade framkallade. 

Kai Zimmerman

Efter talet spelade man upp en ljudinspelning från ett flyglarm och bomber som faller och exploderar för att påminna åhörarna om den skräck som de civila måste ha känt under bombningarna.

Demonstrationen hade nu pågått i tre timmar och det hade blivit mörk. Vägen gick nu tillbaka till ursprungsplatsen, som för övrigt ligger vid ett minnesmonument och massgrav för 3000 döda. Här talade Kai Zimmerman, chef över Der Dritte Wegs verksamhet i hela södra Tyskland om de döda – deras släktingar. Zimmerman ropade upp döda ur leden och åhörarna svarade med kraftfulla ”Hier!”

Efter dessa ord avslutades demonstrationen officiellt. Demonstrationen hade varit disciplinerad och värdig och de autonomas skrikande röster hade blivit allt färre och tamare. Dagen var dock inte över för oss svenskar.

När demonstrationen förklarats avslutad kom polisen fram till den svenska delegationen och förklarade att en systemtrogen journalist påpekat för dem att Motståndsrörelsens fana är olaglig i Tyskland. Detta hade vi redan undersökt med polisen innan demonstrationen och då fått till svar att den är laglig. Simon Lindberg blev först misstänkt för gummiparagrafen hets mot folkgrupp eftersom att han talade under demonstrationen, men Jimmy Andersson trädde omedelbart fram och förklarade att det är han som är fanansvarig. Polisen konstaterade igen att fanan är laglig men att den fanansvarige ändå måste lämna ID.

Tysk polis och nästeschef Jimmy Andersson

Jimmy Andersson med Motståndsrörelsens fana

När deltagarna var på väg tillbaka mot samlingsplatsen för att åka hem igen beordrade arrangörerna marschtåget att omedelbart stanna då de trodde att Motståndsrörelsens fanor blivit beslagtagna av polisen. Arrangörerna meddelade polisen att man inte skulle fortsätta en enda meter förrän fanorna hade lämnats tillbaka till sina nordiska kamrater. Efter att missförståndet rätts ut fortsatte man bege sig till samlingsplatsen.

Efter ytterligare en bit på vägen började deltagarna ropa nationella slagord som ”Ausländer – Raus!” och sjöng kampsånger, vissa av dem sådana som är förbjudna enligt folkfientlig lag i Tyskland. När deltagarna ropade ”Nationalsozialismus! – Jetzt!” (nationalsocialism – nu) stormade polisen ledet för att gripa en person, men försöket misslyckades totalt då Dritte Wegs medlemmar blockerade polisens väg och förhindrade gripandet av sin kamrat.

Efter polisens misslyckade försök till att gripa deltagare så fortsatte man vidare mot samlingsplatsen från vilken man begav sig vidare till en annan ort för att avsluta kvällen med sociala aktiviteter.

Fler artiklar om Tysklandsresan kommer attt komma upp inom kort.

Läs Der Dritte Wegs artikel om dagen: Zentraler Gedenkmarsch für alle Bombenopfer in Würzburg


  • Publicerad:
    2017-02-23 20:00