NATIONALISM Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen har traditionsenligt deltagit i Lukov-marschen i Bulgariens huvudstad Sofia. Här kommer en kort uppdatering om demonstrationen.

Idag samlades nationalister i Bulgariens huvudstad Sofia för att hedra Christo Lukov i den årliga Lukov-marschen som hålls i anknytning till generalens dödsdag.

De senaste åren har demonstrationen motarbetats av myndigheterna efter att World Jewish Congress utövat påtryckningar mot landets politiker. Såväl förra året som i år lyckades arrangörerna i BNS vinna i rätten och få tillstånd för demonstrationen.

I år samlades omkring tusen bulgariska nationalister och utländska kamrater. På plats var bland annat reportrar från Nordfront och en traditionsenlig delegation från Nordiska motståndsrörelsen som gick med i demonstrationståget med två fanor. Även nationalister från bland annat Frankrike och Tyskland var på plats.

Martin Saxlind med europeiska kamrater.

Under dagen var polisnärvaron extra hög med poliser parvis placerade i många gathörn. Det arrangerades också en kraftlös motdemonstration mitt på dagen som samlade strax över 100 deltagare.

Klockan 17.30 lokal tid inleddes samlingen vid Nationella kulturpalatset, där flera tal hölls av representanter för Bulgarian National Union (BNS), som anordnar marschen. I sista sekund gav borgmästaren också plötsligt besked om att Lukov-marschen inte får hållas med hänvisning till stadens säkerhet.

Nordiska motståndsrörelsens Pär Sjögren intervjuas av RT:s Ruptly TV.

Arrangörerna var dock väl förberedda efter tidigare års försök att stoppa marschen och man hade därför redan ansökt om tillstånd för tre olika mindre demonstrationer.

Nordiska motståndsrörelsens fanor bland flera europeiska fanor.
Markus Nordh och Niklas Norling från Nordiska motståndsrörelsen.

De samlade nationalisterna delade därför upp sig och tog olika vägar. Den del som Nordfront följde stannade upp halvvägs till slutdestinationen för att lyssna på ett tal av marschens huvudorganisatör Plamen Dimitrov. Dimitrov har gästat Radio Nordfront vid fler än ett tillfälle och är både lokal ledare för BNS i Sofia samt ansvarig för organisationens internationella relationer.

Plamen Dimitrov höll tal under marschens gång.

Efter Dimotrovs tal gick marschen i riktning mot hjältegeneralens hem, där han också mördades av bolsjeviker den 13 februari 1943. Där hölls ytterligare tal av flera av BNS:s representanter.

BNS-medlemmar visar upp porträtt av hjältegenralen Cristo Lukov. .
Tal utanför hjältegeneralens hem.

Demonstrationen genomfördes utan störningar och avrundades runt 20-tiden. Trots att arrangörerna fintade polisens förbud betedde de sig korrekt och följde demonstrationen på avstånd. De få vänsterextremister som ville protestera mot marschen var inga problem för polisen att hålla undan.

En mindre grupp antifascister som ville smäda Christo Lukovs minne.

Efter demonstrationen hölls en eftersamling i BNS:s högkvarter.

Ett bildreportage kommer publiceras på Nordfront senare och en kort film kommer även att släppas av Motståndsmedia via Motståndsrörelsen.se.