Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Lukovmarschen stoppas – judisk lobbygrupp jublar

Av Redaktionen, 2020-02-21
redaktionen@nordfront.se

BULGARIEN. För första gången någonsin ser det ut som att judiska lobbygrupper och Sofias borgmästarinna har lyckats stoppa den årliga Lukovmarschen. Enligt ett beslut från högre instans ges bara tillstånd att lägga blommor på platsen där Hristo Lukov mördades.

Lukovmarschen hålls årligen i den bulgariska huvudstaden Sofia för att hedra nationalhjälten general Hristo Lukov, som mördades av kommunister 1943. Foto: Nordfront.

Under morgondagen är det tänkt att den årliga minnesmarschen för den bulgariska nationalhjälten general Hristo Lukov ska hållas i Bulgariens huvudstad Sofia. Varje år har Sofias borgmästare Yordanka Fandakova försökt att förbjuda marschen, något som dock har stoppats i domstol.

I år har hetsen mot Lukovmarschen dock varit värre än vanligt. Efter en intensiv hetskampanj från judiska lobbygrupper såsom Judiska världskongressen (WJC), den lokala judisk-kommunistiska gruppen Shalom samt den judiska frimurarorganisationen B’nai B’rith har Bulgariens riksåklagare meddelat att man väckt talan om att förbjuda Bulgarian National Union (BNS), som årligen arrangerar marschen.

LÄS MER: Judiska organisationer försöker förbjuda Bulgarian National Union inför den årliga Lukovmarschen

BNS lät dock inte förbudshotet påverka planeringen av marschen och lät hälsa att man tänker fullfölja den oavsett vad som händer.

Polis tänker ingripa ifall marschen hålls
I år har dock frågan om att förbjuda marschen överklagats och tagits upp av högre instans, som beslutat att begränsa hedrandet av general Lukov till att lägga blommor utanför det hus där han mördades av kommunister 1943. Därmed förbjuder man alltså att en marsch hålls till generalens ära.

Nordfront har talat med Pär Sjögren, chef över Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna och Värmland, som liksom många år tidigare är på plats i Sofia för att delta i marschen. Enligt Sjögrens bulgariska kontakter är detta något helt annat än de årliga besluten att stoppa marschen, som alltid upphävs av en domstol. Beslutet som har kommit under fredagskvällen har kommit från högre instans och det är oklart ifall det går att överklaga.

Enligt Sjögrens kontakter inom BNS har Sofia-polisen dessutom uttryckt sig hotfullt inför morgondagen efter beslutet att förbjuda marschen.

— De ska ha sagt att de kommer att ingripa ifall det blir större folksamlingar i närheten av Lukovs minnesplats, berättar Sjögren.

Nordfront har också under fredagen kunnat rapportera om att tysk polis stoppat tre svenskar från att resa vidare till Bulgarien, eftersom man misstänkte att deras syfte med resan var att delta i Lukovmarschen. Media rapporterar också om att nio tyskar stoppats av samma anledning, men enligt Sjögren är det fler än så.

— Det är minst 20 tyskar som har stoppats, berättar han.

Sjögren med sällskap stoppades inte när de reste till Bulgarien från Berlins flygplats tidigare i veckan. Däremot berättar Sjögren att passkontrollanterna uppträde märkligt och att det fanns en skylt på flygplatsen med meddelandet ”PMK- rechts nach Sofia – Meldung an wache!”, vilket betyder ”PMK – högern till Sofia – rapportera till vakt”.

Med vilken auktoritet tysk polis hindrar inresa till ett annat land är dock oklart. Enligt uppgifter till Nordfront har också en del av de tyskar som stoppats från att resa vidare överklagat beslutet och fått rätt.

”Shalom” jublar över demonstrationsförbud
Den judiska kommunistorganisationen Shalom har årligen bedrivet intensiva påverkanskampanjer mot Sofias borgmästare Yordanka Fandakova, vilket är bakgrunden till hennes årliga försök att stoppa Lukovmarschen.

Nu har Shalom utropat beskedet från den högre instansen som en seger. I ett uttalande som citeras av sajten Sofia Globe skriver den judiska organisationen:

I Sofia hade internationell och kriminell nationalism återigen marscherat, vilket otvivelaktigt hade ingjutit hat och intolerans som framtill nyligen varit främmande för det bulgariska samhället.

För den judiska samhället i Bulgarien står marschen i fullständig konflikt till den hundratals år gamla fridfulla samexistensen mellan representanter för olika etniciteter och religioner i Bulgarien.

Alla försök att framföra rasistiska och främlingsfientliga idéer från andra världskriget, samtidigt som man kallar Lukovmarschen för en fredlig och patriotisk procession, är ett hån mot de värderingar som de sanna bulgariska nationalhjältarna stod för.

Vi anser att alla människor med ett vaksamt samvete, som vill leva i ett demokratiskt samhälle som respekterar mänskliga rättigheter och inte exkluderar hela etniska grupper eller individer, måste välja sida.

Vi uppmanar alla bulgariska institutioner att vidta åtgärder för att upprätthålla lagen och förhindra att främlingsfientlig propaganda sprids och att spänningar ökar.

Exakt hur morgondagen kommer att se ut är ännu oklart, då tidigare förbudsförsök emellanåt har stoppats i sista stund. Nordfront kommer att följa utvecklingen i Bulgarien.

Källa:
Bulgarian Jewish organisation Shalom speaks out against Lukov March


  • Publicerad:
    2020-02-21 20:01