LUKOVMARSCHEN Kort sammanfattning från besöket i huvudstaden med bildreportage av Henrik Pihlström.

Lördagen den 25 februari 2023 skulle den årliga hedrandet av general Hristo Lukov hållas i Sofia. Det visade sig under dagen att de bulgariska myndigheterna förhalade beslutet om demonstrationstillstånd och att polisen detta år slog en järnring runt den plats där fackeltåget normalt slutar vid.

Uppfinningsrika aktivister hade förekommit myndigheterna genom att hitta på olika alternativa hedranden av generalen. Därtill fanns även en tillståndsgiven demonstration med en annorlunda inriktning än Lukovmarschen.

Pär Sjögren och Nicklas Norling från Nordiska motståndsrörelsen som hade deltagit på de olika aktiviteterna sammanfattade sina upplevelser i ett direktsänt Radio Nordfront, söndagen den 26 februari.

Inslaget går att höra här nedan:

Läsare som vill veta mer om general Lukov och den årliga marschen som hålls till hans ära kan läsa mer om det i de relaterade artiklarna som listas i botten av den här artikeln.

Följande bildreportage är upplagt som en tidslinje över vad som skedde under helgen:

Först är det en mindre blixtdemonstration från fredagen med en stor banderoll av general Hristo Lukov. Av bilderna att döma fanns det inslag av pyroteknik.

Följande dag innehöll den alternativa nationella demonstrationen med bulgariska fanor som började vid Nationella kulturpalatset och avslutades vid Alexander Nevski-katedralen.

Den tredje dagen lyckades en mindre delegation tillsammans med internationella deltagare besöka platsen som föregående dag blockerats av polisen. Efter lite förhandling med poliser på plats kunde små grupper gå fram till huset och bland annat sätta upp en blomkrans till general Lukov.