KAZAKSTAN. För att hjälpa föräldrar att skydda sina barn mot sexualförbrytare har myndigheter i Kazakstan offentliggjort en digital karta där dömda pedofiler märks ut med information och bild.

Den kazakstanska staten tar krafttag för att beskydda sina unga mot sexualbrottslingar.

Nyligen offentliggjorde den kazakstanska Åklagarmyndigheten en digital karta som kan nås via internet där sexualförbrytare som dömts för brott mot barn sedan 1991 ska märkas ut. Tillsammans med namn, adress och foto kommer även information om brotten de dömts för finnas tillgängligt.

Från myndigheternas sida menar man att beslutet att offentliggöra informationen har stöd i erfarenheter från andra länder där man tidigare lyckats förhindra brott mot barn genom liknande åtgärder.

Saul Aytpaev, som är ordförande för den kommitté som är ansvarig för juridisk registrering och statistik, säger att information om ungefär 1 200 individer kommer att finnas med på kartan, men att man hittills inte lyckats lokalisera och kartlägga fler än några dussin. Dock lovar man att kartan kommer att bli komplett inom en snar framtid och att man samarbetar med inrikesministeriet för att uppnå det målet.

Kazakstan har under den senaste tiden vidtagit flera åtgärder för att förhindra pedofiler från att begå sexualbrott. Senast i april skrev landets president Nursultan Nazarbaev under en lag som tillåter att kemisk kastrering används på dömda pedofiler.

Källa:
Pedophiles revealed: Kazakhstan publishes online map with personal data of child molesters


  • Publicerad:
    2016-05-25 21:15