SVERIGE. En man i 60-års åldern som tidigare dömts för våldtäkt mot barn har nu fått sitt straff sänkt av Högsta domstolen från tre och ett halvt års fängelse till två och ett halvt år. Detta då det nu anses att offret ”bara” utsatts för en våldtäkt och inte två som mannen tidigare dömdes för.

En 60-årig pedofil har vid två tillfällen våldtagit en åttaårig flicka och dömdes av tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse. Mannen har även befunnits skyldig till flera fall av sexuella övergrepp mot barn samt sexuellt ofredande. Trots detta ändrar nu Högsta domstolen (HD) pedofilens straff till endast två och ett halvt års fängelse. Detta då det anses att en av våldtäkterna som han utsatte den lilla flickan för inte pågick tillräckligt länge och därmed inte kan räknas som våldtäkt. HD menar att kränkningen inte var tillräckligt allvarlig då den, enligt pedofilen, ”bara” varade i tjugo sekunder.

HD dömer pedofilen för ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp mot barn och i och med detta väljer de också att utöver sänkt fängelsetid, även sänka det skadestånd som ska ges till den våldtagna flickan.

Källa:
Hovrätten sänker straffet på sexbrott mot barn – varade inte länge nog


  • Publicerad:
    2016-07-13 11:00