AVPLATTFORMERING. Webbtidningen Exakt24 är nu den senaste i raden av tydligt politiska avstängningar från Youtube.

Så här ser det ut för den som idag vill ta del av nyhetsklipp från Exakt24 via Youtube.

Efter att olika mediala och politiska aktörer, från Nordiska motståndsrörelsen till Svensk webbtelevision, drabbats av politiskt motiverad avplattformering frågar sig många ofta vilken aktör som blir nästa att drabbas. Idag kom ett svar då webbtidningen Exakt24 stängdes av från Youtube.

Avstängningen kritiseras hårt på Twitter, av bland andra Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen.

Exakt24 uppger i inlägg på Twitter att man inte fått några varningar innan kanalen stängdes av. Inte heller ska man ha fått någon som helst motivering.

Andra alternativmediala aktörer är också kritiska. Här frågar sig Fria Tider vilken aktör som drabbas härnäst. Fria Tider själva, eller kanske den SD-anknutna kanalen Riks?

Avplattformering på nätet – ett sossemonster?
Utvecklingen med så kallad avplattformering har gått fort. År 2018 hade problemen med Youtube eskalerat för Nordiska motståndsrörelsen och strax innan hade olika klipp börjat varningsflaggas och ”skuggbannas”. I ett särskilt löjligt fall blev klippet ”trasig diskmaskin” censurerat.

Omkring samma tidpunkt fick organisationen, som sedan flera år är registrerat som parti hos valmyndigheten, stora problem med att kunna ha bankkonton. Vissa problem hade man haft sedan tidigare, men här någonstans blev det värre.

En större offensiv mot dissidenter på nätet inleddes i början av 2018, då Bonniertidningen Expressen inledde en hetskampanj mot bland andra Granskning Sverige och Motståndsrörelsen. Detta följdes upp av att regeringen kallade upp Google på ett kontroversiellt möte. Vad som egentligen sades på mötet har det spekulerats vilt kring, men många misstänker att regeringen pressade Google att censurera oliktänkande, medan regeringen själv förnekar detta.

Så här svarade dock justitieminister Morgan Johanssonfrågor från Tidnigarnas Telegrambyrå.

— Mötet är satt till den 13 april. I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå.

TT: Räknar du med att de kommer?

— Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de lyssnar på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen så är det ett initiativ jag gärna tar.

Ännu fler bankavstängningar nästa steg?
Som tidigare nämnts har exempelvis Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront drabbats av nedstängning av bankkonton. Fria Tider är också inblandade i en rättsprocess kopplad till nedstängning av konton. Även enskilda personer som är dissidenter har drabbats, som Joakim Kannisto.

Kopplingen här är att det finns misstankar om att Säkerhetspolisen kan vara inblandad i nedstängningen av bankkonton. Myndigheten har en grupp som arbetar med att stoppa ”terrorfinansiering”, något som kan innefatta att hindra dissidenter från att ha en ekonomi i syfte att ”skydda demokratin”.

Att ”skydda demokratin” anfördes också som ett argument av Säpo när man förra året gjorde en rad politiska anmälningar av barn till socialtjänsten. Vid det tillfället hade en Säpo-agent också fräckheten att skicka ett sliskigt SMS till just Kannisto, därför att en journalist ringt myndighetens presstjänst.

Om avplattformering på nätet, som ett resultat av sannolika påtryckningar från regeringen, är något som drabbar allt fler obekväma röster kanske också bankavstängningar, om misstanken om statlig inblandning stämmer, är något som kommer drabba fler oliktänkande allt värre i framtiden.

Den som lever får se. Till sist kan artikeln Repression och solidaritet som berör ämnet rekommenderas för läsning.


  • Publicerad:
    2021-04-28 13:46