JUDISK MAKT. Efter att för kort tid sedan uttalat sitt stöd för och sin tacksamhet mot sittande presidenten Trump, hyllar nu Israels premiärminister istället utmanaren Biden, som han utser till ”segrare”.

Helt emot praxis bjöd Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den 3 mars år 2015 in sig själv för att tala inför den amerikanska kongressen, något som endast görs av Amerikas ledare. Han fick fler stående ovationer och mer jubel än någon amerikansk president i historien. President Barack Obama var inte närvarande.

Trots president Donald Trumps massiva stöd för den judiska staten och de hyllningar från Israels ledarskap – inklusive premiärministern, som detta renderat, lämnas den amerikanske presidenten nu i sticket av sina tidigare bundsförvanter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu försäkrade på tisdagen att för honom ”gör det ingen skillnad om USA har en republikansk eller en demokratisk administration”.

I talet till det israeliska parlamentet Knesset fortsatte han:

Det jag ser för mina ögon är inte demokrater och inte republikaner, det är bara staten Israel.

Jag är fast besluten att stå bakom de intressen som är avgörande för vår framtid och vår existens, och så ska jag fortsätta även med kommande amerikanska administration.

Netanyahu, som fram till nu stått det republikanska ledarskapet nära, tackade under ett tal före en omröstning, som ratifierade landets fredsavtal med Bahrain, på ett formellt sätt Donald Trump för ”hans stöd under sitt presidentskap”.

I varma ordalag gratulerade Netanyahu sedan Joe Biden till dennes ”seger i presidentvalet”.

I sitt tal hyllade han även det faktum att Biden förbundit sig stödja de fredsavtal mellan Israel och två angränsande arabstater, som Trumpadministrationen hjälpte till att få igenom.

Han nämnde däremot inget om det av Trump ogiltigförklarade – och av Netanyahu avskydda – kärnavtal mellan USA och Iran, som många politiska bedömare tror att Biden avser återupprätta.

”Jag och Joe Biden står nära varandra”
Netanyahu ska även ha berättat att han delat två ”oförglömliga” ögonblick med Biden – en konversation efter att Netanyahus far avlidit 2012, samt ett samtal efter att Bidens son dött 2015.

”Det finns saker som står över politik och över diplomati” kommenterade Netanyahu därvid.

Tidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA), som i likhet med den judiska statens premiärminister nu har bytt sida, hävdar att Biden som vicepresident under Barack Obama försökte förbättra de diplomatiska relationerna mellan USA och Israel:

Då den förre presidenten Barack Obamas relation med Netanyahu var ansträngd försökte Biden som vicepresident bygga broar mellan de två ledarnas diplomatiska team.

Nordfront rapporterar även om CNN:s uppgifter att Donald Trumps svärson, tillika chefsrådgivare – juden Jared Kushner – samt Donalds hustru Melania Trump, har givit Donald rådet att erkänna sig besegrad i valet.


  • Publicerad:
    2020-11-11 15:35