KRIMINALITET. Den internationella nigerianska organisationen ”Black Axe” har tidigare lyckats etablera sig på Sicilien, trots konkurrens från maffian. Nu sitter ett stort antal Black Axe-medlemmar från Västafrika häktade i Göteborg i ett stort narkotikasmugglingsärende.

Neo Black Movement förnekar öppet sin koppling till Black Axe, men ses här demonstrera med den svarta yxan som symbol. Foto: Assopre (CC BY-SA 3.0) .

Den internationella brottsorganisationen Black Axe har sina rötter i nigerianska studentföreningar och framförallt rörelsen Neo Black Movement of Africa, som säger sig kämpa för ”svart medvetenhet” och ”afrikaners värdighet och frihet från neo-kolonialismen”.

Gänget är känt för sin multikriminalitet, även om man huvudsakligen sysslar med narkotika och människohandel, och har bland annat lyckats etablera sig på Sicilien och i Neapel, trots konkurrens från de lokala maffiaorganisationerna Cosa Nostra och Camorran.

Black Axe har gjort sig ökända i Italien för sin brutalitet och sin internationella verksamhet.

Nu misstänker svensk polis att Black Axe har etablerat sig i Sverige. Anledningen är att inte mindre än 17 Black Axe-medlemmar från bland annat Nigeria, Gambia och Sierra Leone sitter häktade i en omfattande narkotikahärva som nystades upp i Göteborg i september förra året.

— Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, säger Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Källor:
Våldsamt nigerianskt gäng kan vara på väg till Sverige
Italian Cops Try To Stop A Sex Trafficking Gang Called Black Axe
Italy: After Cosa Nostra, Nigerian Black Axe New Foe for Police
Organized crime in Nigeria (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2019-07-22 18:00