UTRIKES. I det största amfetamintillslaget i historien har italiensk polis stoppat en försändelse med 84 miljoner amfetamintabletter till ett uppskattat värde av över tio miljarder svenska kronor.

Finanspolisen i Neapel och den italienska tullen hanterar det omfattande knarkbeslaget. Foto: Guardia di Finanza Napoli.

Italiensk polis lyckades under avlyssning av den napolitanska maffiaorganisationen Camorran snappa upp att en betydande försändelse av amfetamin var på väg in i landet. När man väl slog till visade sig vara 14 ton, totalt 84 miljoner amfetamintabletter, till ett uppskattat värde av motsvarande tio miljarder svenska kronor, skriver Aftonbladet.

Narkotikan var förpackad i tre olika containrar och är enligt italiensk polis det största amfetamintillslaget någonsin.

— Vi snappade upp telefonsamtal mellan medlemmar [i Camorran] så vi visste vad som väntade, säger ansvarig polischef Domenico Napolitano.

Vanligtvis produceras amfetamin i pulverform i Europa men den här gången var det tabletter av sorten ”Captagon”, vilket gör att polisen misstänker att ursprunget är IS i Syrien.

”Det är känt att ISIS / Daesh till stor del finansierar sin terroristverksamhet med handel av droger som producerats i Syrien, den ledande världsproducenten av amfetaminer de senaste åren”, skriver polisen i sitt uttalande.

Islamiska staten är dessutom ökänd för att ge sina jihadister olika former av narkotika för att göra dem orädda och outtröttliga. Sedan landets president Bashar al-Assad tappat kontrollen över delar av landet till västunderstödda ”rebeller” har landet också blivit världsledande i produktionen av amfetaminer.

Covid-19 slår hårt mot narkotikaproduktionen
Det är sedan tidigare känt att både smugglingen och försäljningen av narkotika har blivit svårare i och med coronapandemins olika restriktioner, något som bland annat lett till rekordfå narkotikatillslag i Sverige den senaste tiden.

Men även den europeiska tillverkningen av narkotika har drabbats, vilket enligt den italienska polisen är anledningen till att man försökte importera den stora mängden amfetamin från Mellanöstern.

Gabriele Failla, chef för finanspolisen i Neapel, säger till CNN att det troligtvis handlar om flera olika kriminella grupperingar som gått samman för att importera amfetaminet.

— Langare skickar normalt inte så stora mängder droger på en gång eftersom det är för riskabelt och ingen enskild grupp kan hantera så många piller samtidigt, säger han.


  • Publicerad:
    2020-07-04 08:00