UTRIKES. Kim Jong-Un lovade göra Nordkorea till ett enastående socialistiskt land på fem år. Nu erkänner han att han misslyckats.

Koreas ledare Kim Jong Un. Bild: Youtube (montage).

År 2016 lade (Nord-) Koreas ledare Kim Jong-Un fram en femårsplan för landets ekonomi. Den skulle göra Korea till ett ”enastående socialistiskt land” till i år, lovade han.

Nu säger Kim Jong-Un själv att detta inte har infriats.

Enligt landets ledare har planerna om att förbättra landets ekonomi blivit ”kraftigt försenade” och har motverkats av ”oväntade och oundvikliga utmaningar”. Detta sade Kim Jong-Un under ett möte på torsdagen med Arbetarpartiets centralkommitté, enligt en rapport från Koreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Inte heller har det koreanska folkets levnadsstandard ”förbättrats markant”.

Enligt Expressen är det ovanligt med dylika uttalanden av de nordkoreanska regeringarna. Kim Jong-Uns far och farfar Kim Jong-Il och Kim Il-Sung medgav aldrig misstag, skriver tidningen.

Hela västvärlden är fientlig
När Kim Jong-Un tog över makten efter sin far 2011 lovade han folket stora ekonomiska förbättringar.

Men västvärlden betraktar Korea som en skurkstat och därför har motgångarna varit många. FN införde 2017 sanktioner mot Korea på grund av att man sade sig utföra kärnvapentest.

I år har landets gränser stängts på grund av coronakrisen, även mot Kina som enligt New York Times står för 90 procent av Koreas exportintäkter.

Till råga på allt har det förekommit stora översvämningar i Korea under sommaren, vilket inte har varit bra för skördarna.

På mötet som Kim Jong-Un höll beslutades också om att hålla en partikongress i januari. Då ska man göra upp nya ekonomiska planer för framtiden baserade på rådande situation.


  • Publicerad:
    2020-08-21 08:40