NORDKOREA. Nordkoreas ledare Kim Jong Un säger i ett tal inför arbetarpartiets kongress att landet håller på att utveckla nya avancerade kärnvapen. 

Nordkoreanska soldater marscherar. Foto: Twitter.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un berättar i ett tal inför arbetarpartiets kongress att man håller på att utveckla nya kärnvapen. Landet har sedan tidigare kärnvapen som uppskattas kunna nå USA:s västkust, men nu vill man ha bättre vapen.

Det rör sig om interkontinentala missiler med längre räckvidd, som ska kunna avfyras både från land och havet. Samtidigt håller man på att utveckla en atomubåt, förklarar Jong Un. Även drönare och spionsatelliter håller på att utvecklas.

Medan Donald Trump suttit som president i USA har relationerna mellan de båda länderna varit relativt goda. De båda statscheferna har träffat varandra tre gånger under Trumps tid vid makten i USA. Inför att den nya presidenten, Joe Biden svärs in i USA har Nordkorea åter igen satt tryck på den väldiga grannen i öster.

Jong Un uttrycker inför kongressen att USA är landets största fiende, och att han förutspår att USA fortsatt kommer att vara fientliga mot Nordkorea, oavsett vem som sitter vid presidentposten.

— Vår utrikespolitik kommer fokusera och pekas om till att nedkämpa USA, vår största fiende och det största hindret för vår utveckling, sa den nordkoreanska ledaren.

Nordkorea är ett relativt litet land, som fortfarande inte vikit sig för globalismen. Utifrån verkar det som att landet bara vill vara ifred och utveckla sitt eget land. Precis som Jong Un säger står USA ofta i vägen för landets utveckling, både med tunga ekonomiska sanktioner och hot om militära konflikter.


  • Publicerad:
    2021-01-10 14:45