UTRIKES. Nordkoreas vice utrikesminister menar att landet inte kommer låta sig bli lurade av USA.

Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye-gwan har sagt att landet inte är intresserade av USA:s förslag om en ensidig nordkoreansk kärnvapenavveckling utan att få garantier om att inte lämnas totalt försvarslösa vid en potentiell aggression.

— Det här är inte ett försök att lösa problemet med dialog utan det handlar om att framtvinga ett nytt Libyen och Irak i Nordkorea, menade Kim.

Det han syftar på är att Libyens förre ledare Muammar Khadaffi år 2003 beslutade att stoppa sitt lands ansträngningar att skaffa kärnvapen och i stället föra över landets kärnmaterial till USA. Åtta år senare ledde USA och Nato en attack mot Libyen vilket senare ledde till det brutala mordet på Khadaffi samt ett pågående inbördeskrig i landet.

Efter en lång tid av upptrappad retorik mellan USA och Nordkorea har länderna på sistone tinat upp relationerna något. I juni var till och med ett möte mellan den kommunistiska enpartistatens ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump planerat. Men efter att USA i dagarna inlett en provokativ militärövning med Sydkorea i området hotar nu Nordkorea att dra sig ur det historiska mötet.

Källa:
’Our country is not Libya or Iraq’: N. Korea may reconsider Trump-Kim summit if guaranteed safety


  • Publicerad:
    2018-05-16 19:35