Ny kärnvapenlag ska omöjliggöra nedrustning – för alltid
NORDKOREA • Det nordkoreanska parlamentet har stiftat en ny lag, som uppges för all framtid utesluta förhandlingar syftande till nedrustning av landets kärnvapenarsenal.
Nordkorea har antagit en banbrytande lag som förklarar den egna nationens rätt till ”förebyggande kärnvapenangrepp” vara ”oåterkallelig” samtidigt som den sätter ett permanent stopp för alla förhandlingar om kärnvapennedrustning, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Korean Central News Agency (KCNA) på fredagen.
”Den yttersta betydelsen av lagstiftning om vår kärnvapenpolitik är upprättandet av en oåterkallelig linje, så att några förhandlingar om våra kärnvapen aldrig någonsin kan upptas”, meddelade ledaren Kim Jong-un och banade därmed vägen för ett förestående återupptagande av kärnvapenprov i landet – för första gången sedan 2017.
Det nordkoreanska parlamentet, kallat Supreme People’s Assembly, klubbade på torsdagen igenom lagstiftningen och uppdaterade i och med detta landets officiella kärnvapenpolitik, som senast ändrades 2013. Kims ord vid sammankomsten har återgivits och översatts enligt följande:
— För USA är syftet inte bara att avskaffa vår kärnvapenkapacitet i sig, utan att genom en sådan försvagning till slut tvinga oss att kapitulera eller ge upp vår rätt till självförsvar, så att de kan krossa vårt styre när som helst, sa Kim i talet som publicerats av KCNA. Ledaren fortsatte:
— Låt dem sanktionera oss i 100 dagar, 1 000 dagar, 10 år eller 100 år … Vi kommer aldrig att ge upp vår rätt till ett självförsvar som bevarar vårt lands existens och vårt folks säkerhet – bara för att tillfälligt lätta på de svårigheter vi genomgår just nu.
I den nya lagen anges fem inte helt distinkt formulerade omständigheter, under vilka Nordkorea avser nyttja sina kärnvapen:
- om man attackeras
- om allvarliga hot rörande attack av massförstörelsevapen (WMD) uttalas
- om en attack mot strategiska tillgångar bedöms vara nära förestående
- om det krävs som en sista utväg i försvaret mot en invasion
- om regeringens ledning angrips eller i händelse av en attack mot landets kärnvapenlednings- och kontrollsystem
Lagstiftningen förbjuder vidare all delning av kärnteknik eller hemligheter med andra nationer. I rapporten fastslås att ”Kim har monolitiskt befäl över kärnvapnen” i landet.