NORGE. Barn får bara bjuda hem en eller två kompisar och alkoholservering förbjuds i hela landet. Detta är några av de nya coronarestrektionerna som presenterades i Norge under tisdagen.

Alkoholservering förbjuds nu i Norge för att bekämpa covid-19. Foto: Public domain.

Sedan tidigare har ett antal norska kommuner stoppat alkoholservering med motiveringen att man vill minska spridningen av covid-19. Efter att antalet smittade har ökat kraftigt de senaste veckorna har Norges regering beslutat att göra förbudet nationellt.

— Jag vet att det här kommer att väcka reaktioner. Det blir förbjudet att servera alkohol i hela landet, sa landets hälsominister Bent Høie vid en presskonferens under tisdagen.

Men detta är inte de enda nya coronarestrektioner som införs i Norge. Inomhusidrott får endast utövas av proffsnivå, nöjesparker måste hållas stängda och utländska besökare måste hålla tio dagars karantän på hotell vid inresa till landet.

Dessutom får barn endast ta hem en eller två lekkamrater, samtidigt som minimumavståndet till andra på offentlig plats ökar från en till två meter. Ifall detta innebär att covid-19-viruset lärt sig ”hoppa” en extra meter framgår dock inte av regeringens pressträff. Däremot säger norska regeringen att man bör använda munskydd på platser där två meters-regeln inte går att hålla.

Enligt DN har endast 649 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Norge, samtidigt som 88 531 har smittats.


  • Publicerad:
    2021-03-23 21:00