NORDEN Från och med idag har Danmark inga fler inskränkningar i medborgares fri- och rättigheter kopplade till pandemin. Under kvällen har även Norges regering meddelat att man avskaffar flera covidrestrektioner.

Som första land i Europa har Danmark från och med idag inga pandemirestrektioner, då man inte längre klassar covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, rapporterar AFP.

Under kvällen har också Norges regering under en presskonferens meddelat att man genomför långtgående avvecklar av de flesta av de restriktioner som landet har haft med tanke på pandemin.

Alltifrån idrottsevenemang till skolor, högskolor, resturanger och arbetsplatser kommer med omedelbar verkan att återgå till det normala och man menar också att målet är att de sista få restriktionerna ska avvecklas fram till den 17 februari, om inget drastiskt sker innan dess.

Från och med imorgon behövs inte ens vaccinpass för att resa in i Norge.

Medströmsmedia sätter press på Sverige

I Sverige har sedan en tid tillbaka även medströmsmedia börjat pressa regeringen att börja avveckla restriktioner och sluta bestraffa de som inte vill vaccinera sig mot covid-19.

Senast idag skriver Aftonbladets Oisin Cantwell direkt till socialminister Lena Hallengren och uppmanar henne och regeringen att omedelbart avskaffa restriktionerna, samtidigt som han beskriver exempelvis Österrikes vaccintvång som ”groteskt”.

Cantwell skriver bland annat:

Hur är det ens möjligt att Covid-19 som en av mycket få sjukdomar fortfarande klassas som samhällsfarlig?

Ursäkta en novis, men det är inte ebola, ett virus med dödlighet på upp till 90 procent, vi talar om.

Restriktioner har varit nödvändiga, det går för all del att diskutera vilka och i vilken utsträckning de behövts, men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till.

Alla småföretagare som har gått i konkurs, stadskärnor som dör, unga människors mentala hälsa och skolgång.

Fler perspektiv än så går att nämna. Vad återstår av ett samhälle då kultursektorn har förtvinat?

Det är dock inte omöjligt att Sverige inom kort följer Danmark och Norges exempel. Under en pressträff förra onsdagen lät regeringen meddela att man så tidigt som den 9 februari kan börja inleda en avveckling av restriktionerna.

— Vi bedömer att merparten av åtgärderna kan upphöra den 9 februari. En del åtgärder kommer dock kvarstå ett tag efter det, inte minst åtgärder för att skydda de äldsta och sköraste, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Karin Tegmark Wisell under presskonferensen.

Något som även socialminister Hallengren håller med om.

— Helheten blir följande: restriktionerna måste ligga kvar i två veckor. Om allt flyter på och om läget tillåter kommer restriktionerna avvecklas efter det, sa socialministern under samma presskonferens.

Även Finland avvecklar

Finland har också gett besked om att man ser ett slut på restriktionerna, skriver DN.

— Vi räknar med att ta bort dem gradvis fram till slutet av februari. Om allt går bra så är detta troligen slutet på pandemin i Finland, säger Markku Tervahauta, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Han säger att vaccinpassen inte längre fyller någon funktion.

— Det fyller inte längre någon funktion i och med att omikronvarianten är så smittsam. Vi rekommenderar inte att det ska tas tillbaka och jag tror heller inte att det blir så.