Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Norsk dokumentär om Motståndsrörelsen har släppts!

Av Redaktionen, 2017-12-06
redaktionen@nordfront.se

DOKUMENTÄR. En nyproducerad dokumentär om Motståndsrörelsen, ”Raskrigarna”, har nu släpps.

Nu har den nyproducerade norska dokumentärfilmen Raskrigarna släppts. Materialet till dokumentären har filmats av journalisten Henrik Evertsson som följt Nordiska motståndsrörelsen och intervjuat företrädare under nästan två år.

Journalisten och hans kameraman har följt med under hela sex demonstrationer: Borlänge och Stockholm under 2016 samt Falun, Kristiansand, Göteborg och Tammerfors under 2017. Bland annat får tittaren se hur polisen angriper Motståndsrörelsens aktivister i Stockholms tunnelbana den 12 november 2016 och i Göteborg den 30 september i år.

Haakon Forwald kommenterade idag i en artikel samarbetet med journalisterna. I huvudsak ska dokumentären enligt Forwald ha varit förvånansvärt nyanserad:

Jag blev positivt överraskad. Ja, det var enskilda moment jag var missnöjd med som bland annat skräckfilmsmusiken som var genomgående i hela programmet, samt hur enstaka saker subtilt vinklades.

Ett exempel på en händelse som vinklats är en aktivitet i Helsingfors, där Jimi Karttunen tillrättavisades efter att ha hotat och spottat mot aktivister:

Till exempel så var informationen om konfrontationen i Helsingfors, där aktivisten Jesse Torniainen tillrättavisade meningsmotståndaren Jimi Joonas Karttunen, otillräcklig. Det enda som berättarrösten nämner är sparken och dödsfallet en vecka senare, samt att Torniainen frikändes. Karttunens aggressiva utfall på gatan i Helsingfors, hans kriminella bakgrund, hans omfattande missbruk av droger och alkohol, eller att han rymde från sjukhuset och knarkade och söp, nämndes inte med ett enda ord.

Det kan tyvärr konstateras att man i den färdiga dokumentären inte tagit upp omständigheterna kring den finske narkomanens död, som att han till exempel tagit ”knarkpromenader” under tiden han vårdades efter händelsen.

Dokumentären kan ses HÄR.


  • Publicerad:
    2017-12-06 20:20