MEDIA. Polisens vansinnesattack mot Motståndsrörelsens aktivister efter lördagens demonstration drabbade även journalister. Förutom att Nordfronts egna journalister pepparsprayades drabbades även en journalist från en av Norges största tidningar.


Filmklipp från polisens vansinnesattack.

Under lördagskvällen kunde Nordfront rapportera om hur polisen gick till våldsam och oprovocerad attack mot Motståndsrörelsen aktivister när de försökte leda demonstranterna ned mot tunnelbanan i Gamla stan.

Polisens våld drabbade dock inte bara demonstranter. Förutom att två av Nordfronts utsända fick pepparspray likväl som batongslag riktade mot sig har det nu framkommit att en journalist från en av Norges största tidningar fick smaka på polisens pepparspray.

Nordfront har talat med Haakon Forwald, ledare för Motståndsrörelsens norska gren, som talat med journalisten i fråga och bekräftar uppgifterna. Den norska journalisten ska vara van vid situationer där skarpt läge kan uppstå, men reagerade trots detta starkt på den svenska polisens beteende.

— Journalisten sa till oss att de var extremt mycket mer brutala än norsk polis. Han sa också att han blev rädd eftersom polisen slog helt vill mot alla, inklusive de från pressen. Det i sig är ju ganska speciellt i och med att han är en konfliktjournalist som har bevakat krigszoner och liknande.

Trots att polisens brutala attack har filmats så förnekar Carolina Paasikivi, som var polisens kommenderings­chef under lördagen, att det förekommit övervåld från polisens sida eller att någon ska ha kommit till skada tack vare polisens agerande.

— Vi använder inte våld på det sätt du beskriver när du beskriver filmen, det är inte så vi får och ska använda våld. Jag har inte hört talas om att det skulle ha utspelat sig sådana scener igår, säger Paasikivi till Fria Tider och fortsätter:

— När jag slutade igår, och då var klockan gott och väl nio på kvällen, hade inte jag fått uppgifter att någon person blivit skadad vid polisingripande.

Källa:
Polisen anklagas för övervåld mot NMR-demonstranterPolisen anklagas för övervåld mot NMR-demonstranter


  • Publicerad:
    2016-11-14 00:00