ALTERNATIVMEDIA. Den tidigare ND-toppen Tor Paulsson pekas ut som den hemlige och problematiske person som ligger bakom två alternativmedieprojekt som verkar ha blivit viktiga plattformar för flera andra alternativmedier.

Tor Paulsson för snart 20 år sedan i debattprogram på TV3.

I artikeln ”Ökänd person bakom ’alternativ’ bok- och mediamässa” pekar Nya Dagbladet idag ut Tor Paulsson som den som ligger bakom den Alternativa bokmässan och föreningen Education4Future. Tidningen skriver följande:

I september månad tidigare i år arrangerades den så kallade “Alternativa bok- och mediamässan” i Stockholm. Bakom arrangemanget låg en förening som kallar sig för “Education4Future”. Föreningen presenterar sig som en “allmännyttig ideell förening” som verkar för folkbildning. Frontfigur och ordförande i föreningen är en kvinna vid namn Eva Donell. I styrelsen sitter också den sionistiska författarinnan och sexliberalen Katerina Janouch.

Bakom föreningen finns dock en person som verkat i hemlighet och på senare år arbetat under identiteten “Tobbe Larsson”. Namnet “Tobbe Larsson” går dock inte att finna som representant för föreningen eller i styrelsen.

Under den “Alternativa bok- och mediamässan” klev dock mannen upp på scenen och invigde mässan inför samtliga åhörare. I tv-reportage ifrån mässan från bland andra Exakt24 och Swebbtv syns mannen inte någonstans i bild och presenterades inte av eller i någon panel.

I Nya Dagbladets artikel, som är undertecknad av tidningens chefredaktör Markus Andersson samt kollegorna Per Nordin och Isac Boman, avslöjas sedan att doldisen Tobbe Larsson i själva verket är Tor Paulsson, som numera dessutom har bytt efternamn.

Tor Paulsson var under tidigt 2000-tal en ledande representant för Nationaldemokraterna (ND) som bildades efter en brytning med Sverigedemokraterna. Han figurerade i TV-debatter och hade posten som partiorganisatör under en period.

Som Nya Dagbladet i sin artikel skriver blev Paulsson sedermera dömd för misshandel av sin fru 2004. Efter detta försvann han från ND och den politiska offentligheten, men Nya Dagbladet – och tidigare vänstertidningarna ETC och Expo – har anklagat honom för att försöka återuppliva sin politiska karriär genom entrism och ”frimurarliknande” verksamhet. Enligt Nya Dagbladet har de dessutom varit i kontakt med källor som bekräftar att misshandeln 2004 inte var den sista gången Paulsson förlorat fattningen och attackerat andra personer.

En annan sak som kritiseras i artikeln är att Nya Dagbladet, tillsammans med andra medier, listas som samarbetspartner till Education4Future på föreningens hemsida, trots att tidningen inte har gått med på något samarbete och bett om att bli borttagna därifrån.

Föreningen Education4Future har på sin hemsida framställt en rad aktörer som samarbetspartners. Detta har skett utan flera av aktörernas kännedom. Bland andra har Nya Dagbladets logotyp lagts upp. Nya Dagbladet har dock tackat nej till samröre med föreningen och bett att få tidningens namn bortplockat från föreningens hemsida. Detta utan att få gehör.

Här listas bland annat Nya Dagbladet som en av Education4Futures vänner.

På sociala medier har artikeln väckt debatt och fått kritik från vissa berörda parter. Ingrid Carlqvist kallar artikeln för ”en skam” och skriver att det är ”vedervärdig Expo-journalistik” från Nya Dagbladets sida. ”En artikel full av felaktigheter, förtal och uthängning av värsta sorten”, skriver Carlqvist också utan att utveckla vad hon menar är fel. Erik Almqvist från Exakt24 instämmer i kritiken och menar sig ha blivit tolkad på ett vilseledande sätt när Nya Dagbladet återger hur han svarade på deras fråga om hur hans samarbete med Paulsson ser ut.

Mikael Willgert från Swebbtv svarar i Nya Dagbladets artikel att han inte uppfattar det som ett grovt brott Paulsson dömts för.

— Vi ser inte att vår uppgift är att sätta oss till doms men vi kan inte tänka oss att samarbeta med någon som är dömd för grova brott men det uppfattar jag inte att det handlar om i detta fall, kommenterar Willgert till Nya Dagbladet.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand har kommenterat artikeln på Twitter med att han uppfattar det som en gammal intern konflikt han inte är bekant med och föredrar att diskutera privat över mejl när Patrik Forsén frågade om hur AfS ser på att samarbeta med Paulsson. Åtminstone Jeff Ahl från AfS:s partistyrelse har samarbetat med föreningen Education4Future som sänt en föreläsning med honom.


  • Publicerad:
    2020-12-16 19:07