UTRIKES. Polisen i London har nya direktiv. Enligt dessa direktiv ska de inte utreda ”mindre brott”, förutom då det gäller ”hatbrott”.

Londons polischef Cressida Dick måste prioritera om för att hinna med allt.

Nya direktiv gällande polisen i London uppdagades av tidningen The Times. Enligt dessa ska polisen ignorera alla så kallade mindre brott. Allt ”smått” såsom stölder, skadegörelse eller vandalism, där värdet understiger femtio pund, utesluts direkt från att utredas.

De nya direktiven gäller även allvarligare brott. Polisen ombedes att inte spendera sin tid på fall där de exempelvis förväntas titta igenom mer än tjugo minuter av material från övervakningskameror. Det finns dock två undantag: Allvarliga brott såsom mord, samt så kallade hatbrott.

Upptäckten har väckt starka känslor bland allmänheten som bland annat säger att polisens nya direktiv kommer att leda till att kriminella fokuserar allt mer på ”mindre brottslighet”, då risken att åka fast blir nästintill noll. Att polisen i London tvingats att ta beslutet beror enligt Ken Marsh, som är ordförande för Polisfederationen, på att det inte finns tillräckligt med poliser.

— Något måste bortprioriteras och nu blev det detta, även om vi inte gillar att vara i den här situationen. När någon anmäler ett brott, varför ska vi vara domare och jury när det kommer till att bestämma vilka brott som ska utredas eller inte? Det är svårt för mina kollegor, säger Marsh.

London har sett antalet poliser sjunka från 32 000 till 30 000 på senare år, en siffra som är lägre än någonsin under de senaste tio åren. Samtidigt har antalet allvarlig brott ökat i staden. Bland annat fick hela landet uppleva en 27-procentig ökning i vapenbrott under föregående år.

Att polisen anser ”hatbrott” vara allvarligare än exempelvis personrån har fått en del personer att göra narr av hela systemet på sociala medier. Bland dem partiet UKIP:s gruppledare Peter Whittle.


Källor:
London’s Met Police Won’t Investigate Minor Crime, Only ’Hate Crime’
Met is giving up on non-serious crime


  • Publicerad:
    2018-01-03 16:30