MANIPULATION. Under gårdagen startade Nordfronts livstildsredaktör Paulina Forslund en hashtag som trendade på Twitter. Nyheter24 gjorde sitt bästa för att hetsa mot initiativet och manipulerade bland annat en bild så att det skulle se ut som att Paulina Forslund uppmanar till att bränna flyktingförläggningar.

Mängder av inlägg som kritiserar massinvandringen och åsiktscensuren i Sverige har skrivits under hashtaggen #IStandWithSweden. Hashtaggen blev så populär att Nyheter24 och dess politiske reporter Karl Anders Lindahl skrev en minst sagt hetsig artikel, full med kraftuttryck och överdrifter.

I artikeln får vi bland annat veta att de som inte delar Lindahls åsikter står för ”dravel”, är ”besatta”, ”inte vet ett skit om” samhällssituationen i Sverige, är ”ett gäng konspiratoriska, paranoida nazister” som ser till att Twitter ”förpestas” och mycket annat. Men ”trots att det som sprids är dåligt faktakollat, grovt rasistiskt och rent ut patetiskt så har taggen lyckats trenda”, förfasar sig Nyheter24.

Men artikeln genomsyras inte bara av Nyheter24:s och Karl Anders Lindahls hatiska åsikter utan har också syftet att manipulera läsaren. Manipulationen börjar redan i rubriken som inleds med orden ”Efter Trollhättan” för att få läsaren att tro att ”nazistkampanjen” skulle ha något att göra med skolmorden i Trollhättan.

Över rubriken och ingressen finns en bild på vad som ser ut att vara Paulina Forslunds tweet där hon uppmanar andra på Twitter att bränna flyktingförläggningar. Syftet med denna bild är förmodligen att utmåla kampanjen som ett försök att uppvigla till våld mot enskilda invandrare. I själva verket är dock bilden manipulerade på det mest gemena sätt. Tweeten är skriven av en helt annan person men hans namn har tagits bort och ersatts med namn och bild på Paulina Forslund.

skädmdump-nyheter24-paulinaforslund

Skärmdump från Nyheter24.

Originalet.

Originalet.

Källa:
Efter Trollhättan – nazistkampanj riktar in sig på Sverige


  • Publicerad:
    2015-10-28 11:50