SVERIGE. Regeringen har nu kommit fram till en lagändring som gör det möjligt för så kallande ensamkommande flyktingbarn, som riskerar utvisning den dagen de fyller 18 år, att få stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet.

Regeringen är nu överens om en lagändring som gör att de ensamkommande ”flyktingbarn” som riskerar utvisning på sin 18-årsdag får stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet. Inom kort kommer förslaget att läggas fram.

— En viktig del av detta handlar om dem som kom till Sverige före de nya flyktinglagarna presenterades. Där har vi sett att nya rättsliga ställningstaganden har gjort situationen osäker. Många lärare berättar att de har elever som är väldigt osäkra, kanske riskerar att utvisas på 18-årsdagen trots att man idag har rätt att stanna i Sverige. För den gruppen kommer vi att ge möjlighet till de längsta möjliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Tidigare fick den här gruppen som regel permanenta uppehållstillstånd men i somras kom Migrationsverket med ett nytt beslut om att de permantenta uppehållstillstånden skulle ändras till tillfälliga uppehållstillsstånd och sedan ska invandrarna utvisas när de fyller 18 år. De som är 17,5 år får ett avvisningsbeslut som genomförs när de fyller 18 år. Beslutet möttes av hård kritik från olika frivilligorganisationer.

Lagändringen som regeringen nu föreslår innebär att den här gruppen av invandrare kommer att få stanna så länge de går på gymnasiet. Gustav Fridolin tror dock att många av rasfrämlingarna kan få stanna längre än så.

— Det beror ju så klart dels på säkerhetsläget i hemlandet, men man ska också veta att historiskt har det varit så att den som varit i Sverige eller EU under så lång tid får en möjlighet att stanna, säger Fridolin. Han fortsätter:

— I grunden gör vi detta för att skapa en större trygghet för de här eleverna. Det är ingen ultimat lösning, men gör att man får möjlighet att fokusera på sin gymnasieutbildng och att man får möjlighet att slutföra sin utbildning. Vi har ju också regler som gör att om man sedan hittar ett arbete så får man permanenta uppehållstillstånd.

Huruvida lagförslaget kommer att gå igenom riksdagen återstår att se.

Källa:
Flyktingar som pluggar får stanna under studietid


  • Publicerad:
    2016-11-24 11:25