VETENSKAP I en studie har läkemedlet donanemab testats på patienter med alzheimer. Studien visade att de patienter som fick läkemedlet försämrades mycket långsammare än de patienter som inte fick den nya medicinen.

Ett nytt läkemedel mot alzheimer har i en studie visat sig ha god effekt mot sjukdomen. Patienter som i en studie fick medlet donanemab försämrades långsammare än de patienter som endast fick placebo.

— Det ser lovande ut. På gruppnivå ser man en måttlig effekt på kognitiv och funktionell förmåga hos patienterna. Effekten av läkemedlet är mycket tydlig när man mäter hjärnförändringarna, säger Henrik Zetterberg, överläkare och professor vid Göteborgs universitet.

Det är läkemedelsföretaget Eli Lilly som tagit fram donanemab. Ungefär 1700 patienter med milda symptom av alzheimer fick donanemab eller verkningslös placebo under 1,5 år. Patienterna som fick det nya läkemedlet hade 35 % långsammare försämring än de patienter som endast fick placebo. Ungefär hälften av de patienter som fick läkemedlet var även stabila i hjärnan efter 1,5 år.

— Det betyder att de inte hade försämrats i sin demenssjukdom. I placebogruppen var färre än var tredje (29 procent) fortfarande stabila, säger Henrik Zetterberg.

Dock så förekom det även biverkningar av medlet. Cirka 200 av patienterna drabbades av lätt hjärnsvullnad. Det har även tidigare kunnat kopplas ett par dödsfall till behandlingen.

— Men det förekommer även naturligt vid demens, så jag är inte så säker på att det är läkemedlet som har orsakat dödsfallen. Jag tror att det är en biverkning som vi kommer att lära oss hantera, säger Zetterberg.