POLITIK. Förhandlingarna mellan Moderaterna och Vänsterpartiet om mer statliga pengar till välfärden går framåt. Partierna är också öppna för att samarbeta på fler områden framöver.

Vänsterpartiets Ulla Andersson och Moderaternas Elisabeth Svantesson berättade om att samarbetet framskred i söndagens Agenda i SVT. Skärmbild.

Efter att oppositionspartierna M, KD, SD och V gick samman om att stoppa regeringens och samarbetspartiernas förändringar av Arbetsförmedlingen i slutet av förra året har den oheliga oppositionsalliansen gått vidare för att pressa regeringen på mer pengar till välfärden.

I söndagskvällens Agenda i SVT berättade de ekonomiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) om hur förhandlingarna framskrider.

— Vi fortsätter diskussionerna imorgon och vill få fram ett förslag som vi kan ta vidare till finansutskottet, sade Svantesson.

Även Ulla Andersson tror att ett förslag kan vara klart inom kort.

— Vi fortsätter jobba för att ta oss framåt och räknar inte med att det tar veckor, snarare dagar. Det viktiga är att välfärden får pengar, sade hon.

Det finns naturligtvis skillnader mellan partiernas utgångsförslag. Moderaterna vill ge 3 miljarder kronor extra till kommuner och regioner samt 2,6 miljarder till polisen och rättsväsendet. Pengarna ska bland annat tas från biståndsbudgeten.

Vänsterpartiet å sin sida vill ge kommuner och regioner 10 miljarder extra till välfärden, men utan att spara på andra områden. Andersson förklarade i Agenda:

— Vi tycker det behövs 10 miljarder, då tar vi av det överskott som finns i och med överskottsmålet. Välfärden behöver pengar och vi gör vad som krävs för det.

Trots skillnaderna är de två optimistiska till att kunna komma överens. Både Andersson och Svantesson håller dessutom dörren öppen för fler samarbeten under mandatperioden.

— Det ska man inte utesluta. Vi sätter alltid sakfrågan i fokus. Vi gjorde det med Arbetsförmedlingen och vi gör det nu med pengar till välfärden, vi får se hur den här mandatperioden utvecklar sig, sade Svantesson.

På frågan om man kommer att behöva få stöd från Sverigedemokraterna för att få majoritet för förslagen svarade Andersson:

— Vänsterpartiet måste ju driva sin politik. Hur Sverigedemokraterna röstar är upp till dem.

Sverigedemokraterna står utanför samtalen, men har uttryckt stöd för Moderaternas förslag.

Källa:
V och M förhandlar om välfärdsmiljarder


  • Publicerad:
    2020-01-19 23:05