VÄNSTEREXTREMISM. Hannes Westberg framträdde som en av den autonoma vänsterns främsta kändisar efter Göteborgskravallerna 2001. Nu döms han till sex och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.

Hannes Westberg: Foto: Polisen.

Fredag den trettonde mars föll domen mot Hannes Westberg (19811014-4857) samt en kamrat till honom vid namn Theofilos Van Der Zee i en omfattande knarkhärva som dessutom innefattar hantering av oerhört farliga sprängämnen.

De båda männen var drogpåverkade när de greps just efter att ge genomfört en stor knarkaffär. Westberg hade spår av inte mindre än tre olika substanser i kroppen, medan Van Der Zee greps medan han hög på kokain körde runt i sin bil med nästan ett kilo amfetamin och två ordentliga sprängladdningar.

Sköts under Göteborgskravallerna
Hannes Westberg blev en av våldsvänsterns främsta kändisar under det tidiga 00-talet. Detta efter att ha skjutits i magen av polisen i samband med att han kastade sten mot dem under de så kallade Göteborgskravallerna 2001, när ett stort antal vänsterextremister ”protesterade” mot ett EU-toppmöte som hölls i staden genom våldsamma kravaller.


Klipp ur SVT:s Uppdrag granskning som sändes under hösten 2001 och som visar när Hannes Westberg blir skjuten under Göteborgskravallerna.

Efter kravallerna dömdes Westberg till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Hur hans politiska engagemang sett ut sedan dess är något oklart, däremot har hans brottsliga verksamhet uppenbarligen eskalerat. Bara under de senaste åren är han dömd för flertalet narkotikabrott, likväl som grovt rattfylleri.

Använde sin bil som en ”knarkpostlåda”
Hannes Westberg väckte polisens intresse när en person man hade span på i ett annat ärende sågs hämta en väska i Westbergs bil den 6 juli förra året. Bilen stod då parkerad utanför Westbergs bostad på Pennygången i Göteborg.

Polisen började då att spana på Westberg och man upptäckte snart att han sysslade med narkotikahandel. Detta kunde bekräftas vid två tillfällen: En gång när en Ali Mustafa Al Ramadami hämtade ett paket i Westbergs bil, varpå han kunde gripas strax efteråt med 992 gram cannabis.

Den andra gången såg polisens spanare att Westberg lämnade ett paket med misstänkt narkotika, som sedan plockades upp av spanarna och visade sig innehålla 855 gram amfetamin. Efter en stund noterade spanarna att en känd kriminell gick till Westbergs bil och letade efter något, men fick lämna platsen utan något paket. Att det handlade om en överlämning av narkotika mellan Westberg och mannen som kom till Westbergs bil bekräftades även av polisens avlyssning av Westbergs telefon.

Polisen kunde notera att Hannes Westberg använde sin bil som en slags brevlåda, där han lämnade paket med narkotika som sedan andra kriminella hämtade upp. Foto/Grafik: Polisens förundersökning. Klicka för förstoring.

Van Der Zee och sprängladdningarna
Polisens spaningsarbete mot Westberg kulminerade med att spanare den 9 september observerade att han klev in i en okänd mans bil utanför en pizzeria i Majorna. Bilfärden gick sedan till lägenheten på Pennygången. Westberg observerades då lämna bilen och gå in genom porten till lägenhetshuset, medan föraren väntade utanför bilen rökandes på en cigarett.

Efter fem minuter observerade polisens spanare hur Westberg kom ut genom porten, bärandes på en portfölj och en soppåse.

Efter att ha stått några sekunder vid den okände mannens bil gick Westberg tillbaka till lägenheten genom att först slänga soppåsen i en container, dock utan att bära på väskan som man antog hade överlämnats till föraren.

Polisen följde efter bilen till Landalagångens parkeringsgarage och ingrep mot föraren när han lämnat bilen. Föraren kunde identifieras som den nu dömde Theofilos Van Der Zee, som vid ingripandet meddelade polisen att det fanns sprängmedel i en väska i bilen.

Garaget spärrades då av och man tillkallade nationella bombskyddet som undersökte bilen och portföljen. Det visade sig att väskan innehöll två plåtaskar med fjärrstyrda sprängladdningar och 992 gram amfetamin.

Vid husrannsakan i Van Der Zees bostad hittades en mindre mängd kokain, ett stort antal zip-påsar, flera vågar med rester av både amfetamin och kokain samt 20 GPS-trackers och en metallbalk fylld med ett stort antal skruvar. Van Der Zee var också påverkad av kokain när han greps.

Theofilos Van Der Zee var påverkan av kokain när han greps med två sprängladdningar och nästan ett kilo amfetamin i bilen. I lägenheten fann polisen kokain och bland annat tjugotalet GPS-puckar. Foto/Grafik: Polisens förundersökning. Klicka för förstoring.

Hannes Westberg greps strax efter Van Der Zee och var i sin tur enligt polisens drogtester påverkad av amfetamin, MDMA och cannabis. På sig hade han 0,47 gram kokain, 142,4 gram cannabis, 1,89 gram MDMA, 2,33 gram psilocin [så kallade magic mushrooms. reds. anm.] samt en digital våg.

Under husrannsakan i Westbergs lägenhet fann polisen en ICA-kasse med fyra inplastade paket i vakuumpåsar med nästan ett kilo amfetamin i varje förpackning, totalt 3 938 gram.

Det stora knarkfyndet i Hannes Westbergs lägenhet: Närmare fyra kilo amfetamin. Foto: Polisens förundersökning.

Man fann även annan narkotika i lägenheten: På ett bord låg en bit hasch (4,98 gram cannabis) och i en glasburk på en hylla i sovrummet/vardagsrummet fanns cannabisrester, liksom på en kökskniv. Vidare hittade man flera vågar samt tejp med spår av THC, amfetamin, kokain och MDMA.

I ett förråd på Pölgatan i Majorna som disponerades av Hannes Westberg gjorde man ytterligare fynd. Där fann polisen sammanlagt 277,46 gram cannabis i olika förpackningar, vakuumpåsar, en vakuummaskin och en sax med spår av amfetamin. Det visade sig senare att Hannes Westbergs DNA eller fingeravtryck fanns på flera av föremålen, bland annat DNA på en narkotikaförpackning och fingeravtryck på förvaringskärl med cannabisväxtdelar, vakuumpåsar och vakuummaskin.

Försöker skylla på sin kamrat för att komma lindrigare undan
Hannes Westberg svarade ”inga kommentarer” på de flesta frågorna under polisförhören, samtidigt som Theofilos Van Der Zee pratade desto mer.

Inledningsvis hade Van Der Zee en förklaring om att han skulle förvara sprängladdningarna åt en okänd person som han har en stor skuld till, i utbyte mot att skulden skulle avskrivas. Skulden hade han dragit på sig i samband med att han blev ”oskyldigt dömd för grovt narkotikabrott” vid ett annat tillfälle.

Under förhören berättar han hur han flera gånger lämnat ifrån sig väskan och sedan fått tillbaka den. Sista gången han enligt sin ursprungliga version fick ta väskan var på en bensinstation en dryg timme innan han greps, där den ska ha överlämnats av en okänd person.

Han förnekar dock att han kände till att det även fanns narkotika i väskan och menar i sin slutgiltiga version under tingsrättsförhandlingen att han mottog väskan av Hannes Westberg efter att tidigare ha lämnat den ifrån sig.

Van Der Zee har inte kunnat förklara varför någon, utan hans vetskap, skulle placera nästan ett kilo amfetamin i en väska som han skulle förvara. Under rättegången berättade Van Der Zee också att han ”självmedicinerar” med kokain, men det framgår inte vilken sjukdom han ”medicinerar” mot.

”Byggnadsarbetare lämnade 4 kilo tjack i min lägenhet”
Under tingsrätten har Westberg erkänt en del av narkotikabrottsligheten, som narkotikan han hade på sig när han greps och en del av den narkotika som hittades under husrannsakan i hans lägenhet och i förrådet på Majorna, liksom de paket med narkotika som han lämnat i sin bil för upphämtning. Det stora narkotikafynden i lägenheten på nästan fyra kilo amfetamin förnekar han dock och försöker istället skylla på byggnadsarbetare som genomförde stambyte i lägenheten under tiden för gripandet. Alternativt menar han att hans ”kran” – som han inte vill ange – har lämnat det i hans lägenhet som ett förtäckt ”hot” efter att den tidigare leveransen av amfetamin som polisen beslagtog från hans bil försvann.

På grund av ett pågående stambyte i Hannes Westbergs bostad hade flera olika byggnadsarbetare tillgång till den. Detta försökte Westberg använda till sin fördel under rättegången, dock utan framgång. Foto: Polisens förundersökning. Klicka för förstoring.

Westberg förnekar också all kännedom om den väska med sprängmedel och narkotika som återfanns i Van Der Zees bil och som polisens spanare uppfattade hade överlämnats av Westberg utanför lägenheten i Pennygången.

Att polisen sett Westberg bärandes på en portfölj som han sedan inte hade med sig tillbaka till lägenheten förklarar han med att polisen måste ha sett fel och helt enkelt blandat ihop den med en grön axelremsväska som han bar när han greps någon timme senare.

Förklaringen att polisens spanare ska ha misstaget en svart portfölj med en grön axelremsväska finner dock inte tingsrätten trovärdig. Man anser det därmed bevisat att Westberg överlämnade 992 gram amfetamin till Van Der Zee. Även om amfetaminet som fanns i Westbergs bostad enligt polisens forensiska undersökningar inte kom från samma parti som amfetaminet i portföljen menar tingsrätten att det faktum att det var vakuumförpackat i en mängd om nästan ett kilo, precis som paketen i lägenheten, talar för att narkotikan kom från Westberg.

Tingsrätten finner inte heller Westbergs teorier om att byggarbetare, alternativt den okände kranen, skulle ha släppt kontrollen över flera kilo amfetamin till Westberg helt utan hans kännedom som trovärdig.

Däremot anser man inte att det är bevisat att portföljen, förutom narkotikan, även innehöll de två sprängladdningarna när Westberg överlämnade den åt Van Der Zee. Det finns nämligen ingen teknisk bevisning som binder Westberg till den delen av väskans innehåll, samtidigt som det finns fingeravtryck och DNA på sprängladdningarna från Van Der Zee. Enligt hur tingsrätten tolkar polisens observationer tycks Westberg inte heller ha hanterat väskan ”med den varsamhet som man kan tänka sig att man hanterar en väska med sprängladdningar”.

Datorväskan/portföljen innehållandes både sprängladdningar och amfetamin. Foto/Grafik: Polisens förundersökning. Klicka för förstoring.

Olika delar till de sprängladdningar som återfanns i datorväskan. Foto/Grafik: Polisens förundersökning. Klicka för förstoring.

Tingsrättens slutgiltiga teori blir därmed att Westberg överlämnat en portfölj med 992 gram amfetamin och att Van Der Zee efteråt även stoppat ner sprängladdningarna i väskan, som hittades ovanpå paketet med narkotikan.

”Theofilos Van Der Zees beskrivning av hur sprängmedlen kontrollerades och lämnades fram och tillbaka mellan honom och andra personer, enbart i syfte att någon annan än han själv skulle vakkumförpacka [sic!] sprängdegen, för att sedan slutligen återlämnas till honom av Hannes Westberg, utan att vara vakuumförpackad, framstår som helt osannolikt och istället som en efterhandskonstruktion”, skriver tingsrätten.

Om det faktum att Van Der Zee i sin slutgiltiga version trots detta försöker dra in Hannes Westberg även i hanteringen av sprängladdningarna skriver tingsrätten:

Anledningen till att han lämnar en sådan berättelse i tingsrätten, som såvitt framkommit avviker i de mest betydelsefulla avsnitten från vad han berättat i polisförhör, skulle istället kunna förklaras med att han genom att koppla samman Hannes Westberg med sprängmedlen kalkylerar med att inte själv sammankopplas med amfetaminet som bevisligen låg i den väska som Hannes Westberg överlämnade till honom.

Därmed konstaterar tingsrätten att det ”inte är visat att Hannes Westberg innehaft och överlåtit de explosiva varorna till Theofilos Van Der Zee” och att ”[å]talet mot Hannes Westberg för detta kan därför inte bifallas”.

Döms för flera brott
Däremot döms Westberg för två fall av grovt narkotikabrott – med en betydande mängd amfetamin –  och två fall av narkotikabrott av normalgraden. Enligt tingsrätten är hans tidigare brottslighet utan betydelse för påföljdsfrågan i detta fall. För de olika brotten döms han sammanlagt till sex år och sex månaders fängelse.

När det gäller Van Der Zee dömdes han senast den i april 2017 för narkotikabrott och grovt narkotikabrott till tre år och sex månaders fängelse. Han frigavs villkorligt bara några månader innan han greps med portföljen innehållandes sprängladdningarna och paketet med amfetamin och hade då en återstående strafftid på ett år och två månader.

Detta tillsammans med straffvärdet för de brott han nu döms för, grovt narkotikabrott och och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, gör att han döms till fängelse i tre år och nio månader.

De båda männen ska sitta häktade fram tills att domen kan verkställas.

Källa:
Göteborgs tingsrätt: B 13296-19


  • Publicerad:
    2020-03-20 17:49