Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Jonas Linde döms till fem års fängelse

Av Redaktionen, 2019-05-22
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Vänsterextremisten Jonas Linde får fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott.

Jonas Henrik Alexander Linde (19870120-5695).

Det var i juni förra året som polisen i Jönköping kontaktades av två inbrottstjuvar som berättade att de hittat vapen i en container som de brutit sig in i. I containern fann polisen ett stort antal vapendelar möjliga att sätta samman till totalt fem stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15 och vapendelar avsedda för halvautomatiska gevär av typen AR-10, samt ammunition.

Dessutom hittades en polisuniform, en peruk och polisvästar i containern, vilket åklagaren har angett som rekvisita att använda vid rån eller annan brottslig verksamhet, enligt förundersökningen.

Efter tips från allmänheten kunde polisen hitta ytterligare vapendelar, vapen och ammunition på ett par andra platser runt Jönköping.

Inledningsvis misstänktes en skolkurator vid namn David Bothén då han stod på hyreskontraktet för containern. Bothén satt även häktad i tolv dagar och släpptes när han slutligen uppgav för polisen att det var hans barndomsvän – den före detta yrkesmilitären Jonas Linde – som nyttjat containern. Efter tips från Säpo kunde Linde snart också gripas i Göteborg.

Både Linde och Bothén ingår i samma vänsterautonoma nätverk i Jönköping, som förutom politik tycks kretsa kring nykterhetsföreningar och rollspelande.

Ytterligare en person i samma nätverk var i ett tidigt skede misstänkt, nämligen AFA-veteranen Claes Gerleman. Polisen kom att hålla långa förhör med honom där han bland annat medger att han och hans vänner gömmer illegala invandrare.

I de förhör som hålls tycks Gerleman ha svårt att sluta prata och han konstaterar själv – rent spontant – att ”det kommer bli kul för nazisterna när de sitter och läser detta, de kommer att tycka det är kul när de ser detta”.

Nordfront har tidigare skrivit om den omfattande förundersökningen i artikeln Jonas Linde: Antifascistisk militär som åtalas för vapengömman i Taberg.

Dessutom kunde Nordfront tack vare förundersökningen avslöja att den miljöpartistiska riksdagskandidaten Linus Perlerot under 2017 och 2018 arbetade tillsammans med Linde i Syrien på uppdrag av syndikalisttidningen Arbetaren.

”Ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet”
Under onsdagen kom domen mot Linde från Jönköpings tingsrätt. Tingsrätten är enig med åklagaren om att Linde förvärvat vapnen för att användas av den så kallade vänsterautonoma miljön. Exakt till vad är ännu oklart, då Linde – som alltså hyrde containern i andra hand –  under rättegången hävdade att han upplåtit containern helt och hållet åt en tredje person som han dock inte kunnat namnge.

Linde har dessutom förnekat sina kopplingar till vänsterextrema rörelser.

Det har varit liten uppmärksamhet kring fallet i mainstreammedia, trots att vapengömman enligt åklagarens bedömning var synnerligen allvarlig då det handlade om ”ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning”. Judiskägda Dagens Nyheter beskriver exempelvis Linde som en ”vänsteraktivist” i en kortare nyhetsartikel under onsdagen.

Linde döms till fem års fängelse, vilket bara är ett år mer än minimistraffet vid synnerligen grovt vapenbrott. Maxstraffet är sex år.

Källor:
Jönköpings tingsrätt: B 2199-18
Dom föll om vapengömman i Taberg
Vänsteraktivist döms för synnerligen grovt vapenbrott


  • Publicerad:
    2019-05-22 20:06