Ryske operasångaren Evgeny Nikitin tvingas hoppa av Bayreuths operafestival där han skulle sjunga huvudrollen i Richard Wagners Den flygande holländaren.

Anledningen är att tysk teve visat upp bilder från Evgeny Nikitins ungdomstid där man kan se honom med en hakkorstatuering på bröstet. Evgeny Nikitin var tidigare medlem i ett hårdrocksband och på bilden spelar han trummor barbröstad.

Den prisbelönte barytonen har nu hoppat av festivalen på grund av den kritik som uppstått efter den tyska tevekanalens bilder. De som har uttalat kritiken tycks vara festivalens ledning, som ställer sig bakom Nikitins beslut att dra sig ur festivalen.

Evgeny Nikitin säger i ett kort uttalande följande om de tatueringar som han gjorde i sin ungdom:

”Det var ett stort misstag i mitt liv och jag önskar att jag adrig hade gjort det. Jag var inte medveten om den förvirring och det sårande dessa symboler skulle orsaka, särskilt i Bayreuth och i samband med festivalens historia”.

Winifred Wagner, som ledde Bayreuth-festivalen under det nationalsocialistiska Tyskland var en beundrare av och nära vän till Adolf Hitler.


  • Publicerad:
    2012-07-22 23:48