INRIKES. Kenneth Persson, som är ansvarig för Borlänge kommuns arbete mot ”våldsbejakande extremism”, är kritisk mot polisen och har tidigare berättat för Nordfront att han misstänker att polisen avlyssnar hans telefon. Perssons samarbetssvårigheter med polisen har nu fått Moderaterna att kräva hans avgång.

”Du är ju en otrevlig typ!” – Kenneth Persson (S) stormar ut mitt under intervju med Dalarnas tidningar. Skärmbild: dt.se.

Nordfront har tidigare skrivit om den i Borlänge högt uppsatte socialdemokraten Kenneth Persson, som tillsammans med ”terrorforskaren” Magnus Ranstorp gick till hårt angrepp mot Borlängepolisen på grund av att de inte ”markerade mot NMR:s närvaro” i Dalarna istället för att bekämpa brottslighet. Den hårda tonen mellan lokala polischefer och Kenneth Persson antydde en spricka mellan polisen och kommunens politiker – framförallt vad gäller de härskande socialdemokraterna som leder arbetet mot så kallad våldsbejakande extremism via Kenneth Persson.

Bilden förstärktes när Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist skulle intervjua Persson telefonledes. När samtalet plötsligt bröts skickade Persson ett sms där han ursäktade sig med att han misstänker att hans telefon är avlyssnad av polisen. ”Inte pga NMR utan svarare utifrån att jag varit kritisk till deras arbete med rånen i Borlänge”, förklarade den paranoide Persson.

SMS:et där Kenneth Persson avslöjade sin paranoia för Nordfront diskuterades även i Radio Nordfront #62. Observera att Holmqvist av misstag kallade Kenneth för Lennart.

Förutom att vara Borlänge kommuns toppman i kampen mot politisk opposition är Persson även ordförande för Brottsförebyggande rådet (Brå) i Dalarna. Även utifrån den positionen har han alltså attackerat polisen. Öppen fientlighet, inställda möten och uppenbarligen även paranoia från Perssons sida har lett till att samarbetet mellan Borlängepolisen och Brå i dagsläget i princip är icke-existerande.

— Det är naturligtvis inte bra. Det här fungerar väldigt bra i andra kommuner som Säter och Gagnef, men i Borlänge fungerar inte det här alls, kommenterade nyligen kommunpolisen Erik Gatu i Dalarnas tidningar.

Persson har dessutom anklagats för att ha undanhållit information om en bilvandalisering i den mångkulturella stadsdelen Tjärna Ängar för polisen. I samband med polisutredningen förhördes till och med Persson, som menar att hans minnesbilder från händelsen är ”vaga”.

— Brå bygger på förtroende, men har vi då en ordförande som inte anmäler brott blir det svårt, säger Erik Gatu till DT.

När Persson intervjuas framför kamera av DT sliter han också av sig mikrofonen och avbryter intervjun så fort det uppenbart känsliga ämnet kommer på tal.

— Du är ju en otrevlig typ, säger Persson medan han stormar ut ur lokalen.

Nu har även förmenta oppositionen i Borlänges kommunfullmäktige vaknat till och kräver den excentriske socialdemokratens avgång i allmänhet, men framförallt som ordförande för Brå.

— Om polisen inte längre har förtroende för honom så bör han kliva åt sidan. I alla fall i Brottsförebyggande rådet, säger Ulrik Bergman (M) till DT.

Persson är dessutom ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge kommun, ett uppdrag som också kräver en viss samarbetsförmåga med polisen.

— Man hanterar personärenden som är föremål för kriminell verksamhet. Det här är inte en bra situation. Kenneth Persson borde ta sig en allvarlig funderare, säger Bergman, som är vice ordförande i nämnden.

Men Persson viftar ifrån sig kritiken och menar att han har stöd bland ”sina egna” och att han därmed inte behöver avgå.

— Sedan finns det lite att jobba på när det gäller relationen med polisen. Där ska jag bidra på bästa möjliga sätt. Jag är en del i detta, säger Kenneth Persson.

Ifall Perssons försök att reparera relationen med polisen kommer att dämpa hans oro om avlyssnade telefoner återstår dock att se.

Källor:
Öppet ordkrig mellan polis och Brå-ordförande: ”Förtroendet är slut”
Här sliter toppolitikern av sig mikrofonen och flyr intervjun: ”Du är en otrevlig typ”
Moderater kräver Kenneth Perssons avgång – Persson svarar: Jag sitter kvar


  • Publicerad:
    2018-01-17 20:08