SVERIGE. Flera vittnen ringde polisen när de såg en pedofil förgripa sig på flera barn. Polisen uppmanade vittnena att hålla koll, men att inte ingripa och stoppa övergreppen!

Det var på en speedwaytävling som en 75-årig pedofil arbetade som funktionär och där passade på att förgripa sig på åtminstone tre barn som var mellan 3 och 8 år gamla.

Barnen utnyttjades sexuellt av pedofilen till och från under över en timmes tid och mannen ska ha haft barnen i sitt knä och ha haft sin hand innanför deras byxor. Barnen vittnar om att mannen tog på deras könsorgan och att det gjorde ont och i efterhand har barnen varit rädda och haft sömnsvårigheter. Ett av pedofilens offer fick också besöka Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Flera vittnen såg övergreppen och larmade polisen. När de frågade polisen vad de skulle göra blev svaret att de inte skulle ingripa utan endast hålla koll på mannen så att han inte avvek från platsen.

— När vi upptäckte det kontaktade vi polisen. Då sa de: Håll koll på honom så att han inte försvinner. Ingrip inte. Gör ingenting själva, säger ett av vittnena.

Från det att det första vittnet ringde in tills att polisen dök upp tog det över en timme och under den timmen menade polisen alltså att pedofilen ostört skulle få fortsätta förgripa sig på barnen.

Vissa uppger att det var svårt att se vad 75-åringen gjorde och att han inte höll fast barnen med tvång och att det därför också var svårt att ingripa. En förskollärare förstod dock snabbt att något var fel:

— Jag såg direkt att något var fel och gick till två andra i publiken och frågade, och de reagerade också och sa att vi måste ringa polisen och så gjorde jag det.

Istället för att ingripa bad polisen förskolläraren att filma och fota övergreppen för att underlätta polisens utredningsarbete.

— Situationen var något speciell, jag har förståelse för vittnena och hur man tacklade det hela. Det fortgick inte hela tiden, det var i intervaller. I övrigt har jag ingenting att kommentera, säger barnens advokat som alltså försvarar polisens uppmaning och vittnenas passivitet.

Alla är dock inte lika förlåtande till detta beteende från polis och vittnen.

— För mig låter det orimligt att göra så där, om man ser någonting så ska man naturligtvis ingripa och stoppa det som händer och inte samla bevis. Det är möjligt att någon polis sagt åt dem att göra det, men det låter inte som ett sätt som jag skulle ha arbetat på, säger en kriminalkommisarie.

Pedofilen friades för ett av de misstänkta övergreppen och ska i övrigt betala 15 000 respektive 25 000 kronor i böter till de andra två barnen. I övrigt dömdes han till skyddstillsyn och behandlingsprogram.

Källa:
Pedofilen fick fortsätta övergreppen i väntan på polisen


  • Publicerad:
    2015-05-08 12:40