ISLAND. Det nybildade Piratpartiet i Island röner stora framgångar i opinionen då folkets förtroende är lågt för de etablerade partierna.

Piratpartiet är numera det största politiska partiet i Island. Hela 35 procent av islänningarna stödjer Piratpartiet som är ett nytt parti som bildades 2012. Detta visar ett flertal nya opinionsundersökningar.

Experter menar att Piratpartiets framgångar bottnar i att allmänheten helt har tappat förtroendet för de etablerade partierna på Island.

— Jag skulle säga att huvuddelen av deras stöd helt enkelt är folk som är arga på regeringen och inte litar på politiker som är kopplade till det gamla systemet, som de upplever som korrupt, säger Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap vid Islands universitet.

En studie visar att hela 50 procent av islänningarna anser att deras politiker tar emot mutor och ännu fler anser att politikerna ägnar sig åt nepotism. Det låga förtroende för etablerade politiker kommer från bankkraschen 2008 som drabbade Island svårt. Trots att Island återhämtat sig bättre än vad många hoppats så har inte folket glömt hur politikerna misskötte sitt arbete innan krisen.

Nästa val i Island är parlamentsvalet som hålls i april 2017 och då kan alltså Piratpartiet bli landets största parti.

Källa:
Piratpartiet störst i Island


  • Publicerad:
    2016-03-01 12:55