Veckans fråga: Vad är det bästa med hösten?
2024-09-16 22:35
En polisman uppvisar en skrämmande syn på sin egen yrkesroll och respektlöshet inför de lagar han har till uppgift att upprätthålla.
Dagen för det kungliga bröllopet, den 19 juni i år, begav sig en grupp aktivister in till Stockholm för att proklamera sitt ställningstagande mot monarkin. Man hängde upp två banderoller ovanför Essingeleden vid Fredhällstunneln.
Efter att aktivisterna flankerat banderollerna med fanor under en timme anlände polismakten för att ta itu med ”problemet”. Då polismännen till slut funnit en väg till aktivisterna genom den medelsvåra terrängen bestämde aktivisterna sig för att avvika från platsen.
Tillsammans med en kameraman inväntade den ansvarige för aktiviteten poliserna för att diskutera. Under diskussionens gång anländer ytterligare poliser. En av dessa går direkt fram till kameramannen och hotar denne. Polismannen förklarade att hans ansikte inte fick läggas ut på internet, och att om så gjordes skulle han hålla kameramannen personligt ansvarig samt att det då skulle sluta riktigt illa för honom.
Polismannen är nu anmäld för olaga hot och hans agerande har publicerats på internet i filmen nedan (vid 04.30 och 07.20):
Enligt polisen som tog emot anmälan skulle ”opartiska internutredare” utreda fallet.
På väg till polisen för att anmäla polismannen.
Polismaktens uppgift skall vara att upprätthålla ordningen och säkerställa tryggheten för rikets medborgare, samt för att utreda brott. I dagens Sverige ägnar sig dock vissa poliser åt att hota medborgare (där denna händelse bara är en av många på senare tid).
Vidare information om utredningen följer då detta blir aktuellt.
Värt att notera är också att polismannen själv dragit detta över sig. Hade han bara betett sig korrekt och inte försökt hota en person som utnyttjade sina medborgerliga rättigheter så hade han på sin höjd synts som en bifigur i en film till en aktivitetsrapport.
FAKTA
I Sverige är det tillåtet att helt fritt fotografera på allmän plats och detta gäller i synnerhet rätten att dokumentera polisens (eller andra myndigheters) agerande i sin yrkesutövning. Det är däremot förbjudet att hota personer, även för polisen.