INRIKES. På grund av en förhöjd risk för terrordåd har Polisen i Stockholm skickat ut polispatruller beväpnade med automatvapen. Polisen beskriver det som en ”trygghetsskapande åtgärd”. 

Genrebild. Foto: Twitter.

Trots Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att stanna hemma bedömer Stockholmspolisen att fler än vanligt kommer att ge sig ut på stan för att handla inför jul. Därför väljer Polisen i år att förstärka sina enheter med automatvapen.

De tyngre beväpnade enheterna ska patrullera runt i centrala Stockholm och andra platser som man av taktiska skäl inte vill berätta om. På senare tid har polisen fått indikationer på att terrorhotet i landet har ökat, varför man nu väljer att visa upp sig mer.

— Varje år har vi förstärkta resurser vid juletid på platser där mycket folk rör sig, det har vi även i år. Syftet med den ökade närvaron är att öka tryggheten för folk som befinner sig i de här publika områdena, förklarar polisens presstalesperson Per Fahlström i en kommentar till DN.

Den förstärkta polisbevakningen har pågått sedan förra veckan och väntas fortsätta åtminstone fram till jul. Det kan också komma att förlängas fram till nyår.

Terrorhotnivån i landet ligger sedan en längre tid tillbaka på tre på den femgradiga skalan, vilket innebär att Säpo bedömer att det finns ett förhöjt hot för terrorbrott.


  • Publicerad:
    2020-12-15 17:00